НОВИНИ

Благоевград: Илко Стоянов и Методи Байкушев отиват на балотаж, сочат данните от 100% обработени протоколи

57,6% е била избирателна активност

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 30.10.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Оспорван балотаж ще има в Благоевград. Един срещу друг ще се изправят независимият кандидат и досегашен кмет на Благоевград Илко Стоянов с 27.07% подкрепа и Методи Байкушев от ПП-ДБ, който е получил 21.75% от вота на избирателите.

57,6% е била избирателна активност, а подадените сигнали за нарушения в изборния ден са 11.

На балотажа на 5 ноември Илко Стоянов обяви, че ще разчита на подкрепата на хората, за да довърши започнатото.

"Аз лично разчитам на хората. Това е моята кампания - какво съм свършил, какво реално мога да свърша заедно с хората от Благоевград, така че разчитам най-вече на подкрепата на хората", каза Илко Стоянов, независим кандидат за кмет на Благоевград.

Методи Байкушев пък очаква подкрепа, за да промени настоящия модел.

"Искам да благодаря на всички избиратели на Благоевград за огромната избирателна активност, която те показаха днес. Излязоха и показаха, че не искат сегашният модел на управление да продължава. Смятам, че хората от Благоевград няма да бъдат обременени от партийни сметки и ще гласуват за онази личност, която смятат, че наистина поражда доверие и може да поведе Благоевград към едно ново бъдеще", каза Методи Байкушев, кандидат за кмет на Благоевград от ПП-ДБ.

Досегашният кмет Илко Стоянов е независим кандидат, но подкрепен и от ПП ГЕРБ. Заяви, че на балотажа не се притеснява от вот „всички срещу ГЕРБ“.

"Не се опасявам от такъв вот, аз съм независим кандидат, подкрепен наистина от ГЕРБ, но и други съсловни организации, синдикати и обикновени хора. Балотажът фактически означава, че имаме едни нови избори, в които започваме да се включваме", посочи Илко Стоянов.

Очаква се общинският съвет в Благоевград да бъде доста пъстър и в него да влязат над 15 партии и коалиции. И двамата кандидати заявяват, че имат готовност да работят в добра комуникация с местния парламент.

"Аз искам да припомня, че бях избран за кмет преди две години на частични избори, попаднах в общински съвет, който е изцяло разпокъсан и успях да намеря начин да създам диалог и мостове по между ни, така че общинският съвет наистина трябва да работи с кмета и аз мога да го направя това нещо", казва Илко Стоянов, независим кандидат за кмет на Благоевград.

"Тук се изисква една истинска диалогичност, каквато аз мисля, че мога да предложа и мисля, че няма да има проблем да работим с общинския съвет", смята Методи Байкушев, кандидат за кмет на Благоевград от ПП-ДБ.

Заради малката разлика между двамата кандидати другата неделя се очаква много оспорван балотаж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В кои областни градове ще има балотаж?
В кои областни градове ще има балотаж?
В ЦИК продължава предаването на изборните протоколи от страната
В ЦИК продължава предаването на изборните протоколи от страната