НОВИНИ

Кои областни градове избраха кметовете си на първи тур?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:40, 30.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
Местни избори 2023
Слушай новината

В сряда се очакват окончателните резултати за избора на кметове и общински съветници. Осем кметове на големи областни градове обаче успяха да спечелят битката още на първи тур. Това са кметовете на Перник, Ямбол, Търговище, Враца, Монтана, Бургас, Къджали и Стара Загора. Седем от тях вече са били кметове, само един е нов- този на Кърджали.

Бургас

Пети мандат за кмета на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ. Той победи с 60.49 % от гласовете.

"Очаквана е победата имайки предвид, че отдавна бургазлии ме познават изключително добре, включително моите силни страни, моите слаби страни, даже се опитват много по-така силно да ме критикуват, казвайки, че гласуват за мен и много държат нещо, което не е направено да го направя", каза той.

Враца

Трети мандат и за Калин Каменов от ГЕРБ, който отново стана кмет на Враца с 67.01% от гласовете.

Кърджали

Единственият нов кмет, избран на първи тур, е този на Кърджали- Ерол Мюмюн. Той спечели с 60.25 % от гласовете, като за първи път от 20 години насам Кърджали смени кмета си след управлението на Хасан Азис.

"Първото нещо, което ще направим - ще се съберем екипа, ще обсъдим ситуацията, в която се намира общината в момента, ще предприемем мерки в краткосрочен и дългосорчен план за подобряване на управлението, за подобряване на града и общината", заяви Мюмюн.

Монтана

Рекорден седми мандат за кмета на Монтана Златко Живков. Издигнат от местна коалиция СДС и подкрепен от ГЕРБ, той спечели с 62.70 % от гласовете.

"Това е една победа на гражданите на Монтана, това е една победа, която подкрепя промените в нашия град, която променя начина, по който се развива", коментира той.

Перник

С най-голям процент - 79.32% от гласовете, на първи тур спечели досегашният кмет на Перник Станислав Владимиров. Той е подкрепен от "Движение за просперитет на Перник" и ГЕРБ. При предишния си мандат той беше кандидат от "БСП за България", но заради конфликт с Корнелия Нинова през феруари напусна партията.

"Огромно благодаря за тази огромна подрепа. Поел съм ангажимент Перник да се превърне в най-хубавото място за живеене и мисля да го изпълня в следващите години", каза Владимиров.

Стара Загора

Четвърти мандат за кмета на Стара Загора Живко Тодоров от ГЕРБ. Той спечели с 55.64 % от гласовете.

"Благодаря на всички старозагорци, които ме подкрепиха, защото тяхното доверие ме задължава страшно много и смятам, че през следващите години ние трябва да докажем, че това доверие е заслужено. Ще търся коннсенсус и подкрепата на останалите партии в Общинския съвет", посочи той.

Търговище

Трети мандат за досегашния кмет на Търговище Дарин Димитров, издигнат от ГЕРБ. Той победи с 69.09 % от гласовете.

"Изборите за кмет приключиха, започваме да работим и продължаваме да увеличаваме темпото, с което ще се развива община Търговище".

Ямбол

Втори мандат с 79.15 % от гласовете получи и кметът на Ямбол Валентин Ревански. Той е издигнат от "Пряка Демокрация" и е подкрепен от ГЕРБ.

"Най-важната наша философия е била е да не разделяме нашите граждани на партии, а да се обединяваме", каза той.

И един куриоз. 15-ти пореден мандат спечели кметът на смолянското село Търън Явор Говедаров. Той управлява селото още от 80-те години на миналия век.

Кметовете на останалите областни центрове ще бъдат избрани на балотажа на 5 ноември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хекимян с първи коментар след вота: Предстои труден избор между държавна сигурност и държавна собственост
Хекимян с първи коментар след вота: Предстои труден избор между държавна сигурност и държавна собственост
При 100% обработени протоколи: В Монтана избраха досегашния си кмет Златко Живков
При 100% обработени протоколи: В Монтана избраха досегашния си кмет Златко Живков