НОВИНИ

Жители на Владая се оплакват от "открадната река"

Айше Сали
от Айше Сали
17:20, 30.10.2023
6376
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Сега разказваме за една "открадната" река. Става дума за незаконното отклоняване на вода от Владайската река за нуждите на ВиК-Перник. В този казус от едната страна на проблема са жителите на с. Владая, които се оплакаха пред БНТ от непоносимата миризма в селото заради липса на течаща вода в коритото на реката, защото Владайска река е почти пресъхнала. А от другата страна стои интересът на пернишкото село Рударци, в което водата за питейни нужди идва именно от Владайската река. И пак не стига.

Краят на проблема с липсата на вода в Пернишко през 2020 година поставя началото на нов проблем ... във Владая. По закон при отклоняване на вода от река към язовир, част от нея задължително трябва да продължава да тече в коритото й. В противен случай екосистемата ще бъде нарушена.

Владайска река тече по северния склон на Витоша, а на мястото, където се намираме, част от водите ѝ се отклоняват към яз. Студена за питейните нужди на Перник. Само че това не трябва да се случва, когато коритото на реката е пресушено.

"Всичко живо, което е в реката, измира. Миризми в цялото село се получват и се задръства с всякакви боклуци и е останала вода, която се е вмирисала от фекалии и от всякакви други неща", коментира Стоян Лазаров, жител на Владая.

Проверки на Басейновата дирекция към МОСВ са показали, че има нарушения. Последните са от 23 август и 21 октомври, когато отново е установено, че не е осигурен минималният екологичен отток и не се изпуска никаква вода в коритото на реката. И двете проверки са приключили със съставяне на протоколи. А по случая от август е издаден и акт.

"Ние се намираме в природен парк "Витоша" и зона "Натура 2000" и една цяла река от този защитен природен обект, е пресъхнала напълно. Освен това тази вода, която е напълно чиста, не отива надолу към Владая, Княжево и София. По този начин няма никаква прясна вода, която да намалява концентрацията на замърсители", каза Димитър Куманов, сдружение "Балканка".

От ВиК Перник не отрекоха, че са в нарушение.

Борислав Иванов, управител на ВиК - Перник:

"Благодаря на жителите на с. Владая, затова че имаха търпението през 2020 г., когато беше кризата, те да не повдигат този проблем. Проблемът, който идва и той е, че от 2-3 месеца, е че няма дъждове. Освен това преди язовира, по канала, който тръгва от Владайска река и стига до язовира, има едно отклонение за с. Рударци. Тези жители ползват вода само от този канал и нямат друга алтернатива за водоснабядяване.
- БНТ: Тоест Вие сте наясно, че това е нарушение?
- Да, така е. Нарушение е."

Дори когато ВиК - Перник нарушава закона, водата за Рударци отново не е достатъчна. И сега се налага да бъде спирана, за да достига и до високите части на селото, където се намира и тази къща. В двора й преброихме 9 бидона с вода и кладенец.

"Ето, сега е спряна, но аз съм я спрял, защото докато дойде (водата) има само въздух. Фучи, без нищо. Като няма вода, какво ще се къпеш! Миеш се с тази (в бидона) водица и нищо", оплака се Асен, жител на Рударци.

В селото с близо 2000 жители се надяваха на достатъчно дъжд през почивните дни, за да не бъде обявен воден режим. Поне такава беше заявката при нашето посещение миналата сряда. Днес обаче се оказа, че оттогава водата в Рударци не е спирана. Според обяснението на ВиК-Перник част от авариите по водопровода са били отстранени, а и притокът на реката се бил увеличил.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорд: 143 бюлетини от 322 се оказаха недействителни в секция във видинско село
Рекорд: 143 бюлетини от 322 се оказаха недействителни в секция във видинско село
Министерството на е-управлението: Единствено ЦИК може да контролира инсталацията на машините
Министерството на е-управлението: Единствено ЦИК може да контролира инсталацията на машините