НОВИНИ

Министерството на е-управлението: Единствено ЦИК може да контролира инсталацията на машините

Действията на зам.-министър Стойнов от 25 октомври са тестова процедура и не могат да засегнат машините, обясниха оттам

bnt avatar logo
от БНТ
17:13, 30.10.2023
Чете се за: 07:10 мин.
У нас
Слушай новината

Хеш кодът, с който се генерира софтуерът на машините за гласуване се предава на ЦИК и те са единствените, които могат да го разпространят и да контролират инсталацията. Това казаха в съвместно изявление заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов и секретарят на министерството Ангел Петров.

Вижте още в репортажа на Светозар Костадинов

Двамата дадоха пресконференция във връзка със събитията от 25 октомври, описани в справката на ДАНС, която предизвика скандал. Петров обясни, че действията на заместник-министъра от 25 октомври са тестова процедура и не могат да засегнат устройствата, на които гласуват избирателите.

Стойнов обясни, че съгласно Изборния кодекс софтуерът за гласуване трябва да е с отворен код (т.е. публичен). Уточни, че е изпробвал работата на машини, предназначени само за тестване, които се намират в министерството, а софтуерът им не може да бъде инсталиран на устройствата, предвидени за секциите.

"Машините за гласуване се удостоверяват най-вече от гласоподавателя поради простата причина, че той поглежда и вижда със собствените си очи какво е отпечатала машината. Това е най-важното удостоверяване за всеки един гласоподавател. Второто нещо е, че тази сигурна среда, в която се извършва удостоверяването на машините, е сигурна не защото в нея има някаква тайна, а защото в софтуера на гласуване има авторско право".

Довереното изграждане на кода се извършва в присъствието на няколко души, но то не е краят на процедурата. Тя приключва с издаването на решение за съответствие (решение и доклад бяха издадени вечерта на 27 октомври - бел. ред.), обясни секретарят на министерството Ангел Петров.

"Основната заблуда е, че след довереното изграждане нищо повече не може да се прави. То е един ритуал, в който една процедура се изпълнява контролирано от експерти на ЦИК. Създават се няколко продукта в рамките на тази процедура. Криптографският ключ, който заключва софтуера на машините, се генерира от членовете на ЦИК. Най-важният продукт от тази процедура е създаване на инсталационен имидж или флашка, с която после следва да се инсталира (софтуер) на 9000 машини".

ЦИК прави процедурата по доверено изграждане преди да приключи удостоверяването, защото трябва технологично време, в което изпълнителят на обществената поръчка ("Сиела Норма" - б.р.) да инсталира софтуера на 9000 машини. За това е необходима около седмица, каза още секретарят.

"Довереното изграждане създава един софтуер с този хеш, който от момента, в който е създаден и предаден на ЦИК се използва единствено и само от ЦИК. Тя размножава този софтуер, тя го предава на изпълнителя на обществената поръчка, тя контролира инсталирането на машините", заяви Петров.

Зам.-министър Стойнов обясни, че е получил мандат от министъра Александър Йоловски да провери и да управлява целия процес по удостоверяването на машините. Посочи още, че четирите групи и експерти, наблюдавали процеса, са държали той да се подпише под решението.

"Аз съм тук заради уменията си като IT специалист. Вие бихте ли подписали едно от най-важните решения за една демократична държава, без да се погледнали това, което подписвате и удостоверявате? Три независими институции и четири групи за сертификация и много външни експерти - те всички казват: "Вие трябва да подпишете". Аз пожелах да контролирам този процес като наблюдавам, може би съм единственият зам.-министър, който до момента е наблюдавал процеса пряко, за да убеди себе си, собствената си съвест и моя министър, че този процес е извършен правилно".

Нито Стойнов, нито експертите са открили нередности в процеса.

"Ако до края на периода на удостоверяването бъде установено, че този код не съответства на техническите изисквания или на правилата в Изборния кодекс, ние издаваме решение за отказ от удостоверяване и независимо, че софтуерът е доверено изграден, той не може да се използва в изборния процес, съответно и машините не могат да се използват", заяви Ангел Петров.

Каза още, че действията на зам.-министъра от 25 октомври са били имитация на процедурата. Там е генериран различен хеш код, който обаче по никакъв начин не може да се използва на машините, защото те са заключени от ЦИК. В

"Единствените, които имат ключ от тези машини, са ЦИК и буди ужасно лошо впечатление, когато те кажат: "Ние не знаем с какъв код са инсталирани машините" - това не може да бъде коректна информация".

Стойнов заяви, че всички присъстващи на т.нар. доверено изграждане са подписали множество протоколи и документи и всеки един от тях е бил попитан дали стои зад подписа си.

"Това е направено в кабинета на министъра, пред самия министър. Всеки един от тях го заяви ясно. Аз не взимам еднолично решение за удостоверяване на машините, а го правя на базата на доклад от три независими институции и четири екипа, които тестват машините".

Петров обясни, че при довереното изграждане на 23 октомври са били представители на ДАНС, както и политици, които също са снимали с телефоните си. ДАНС ги помолили да не снимат и да подпишат декларации за конфиденциалност.

"Процедурата от 25 октомври е имитация - при нея няма гледане на код, няма анализ, няма копиране на код. Там може да се снима".

Гледайте тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Владая се оплакват от "открадната река"
Жители на Владая се оплакват от "открадната река"
ЦСКА се подсили с Божидар Аврамов преди дербито с Левски
ЦСКА се подсили с Божидар Аврамов преди дербито с Левски