НОВИНИ

Комисията по контрол на службите изслуша шефа на ДАНС за справката с машините

Николай Минков
от Николай Минков
16:50, 30.10.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Председателят на ДАНС Пламен Тончев бе изслушан в парламентарната комисията за контрол на службите. Той трябваше да обясни кой е разпоредил изготвянето на доклада, според който на 25 октомври заместник министър Михаил Стойнов е извършил ново генериране на хешкод в машините за гласуване, заснел го е с телефон и го е свалил на флашка.

След края на заседанието Пламен Тончев и шефът на комисията Бойко Рашков отказаха коментар. Лаконични бяха от ПП-ДБ. Критики отправиха от Възраждане и ИТН.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев отказа всякакъв коментар преди и след изслушването с аргумента, че заседанието е било засекретено.

"Много ви моля. Информацията е предоставена в комисията като цялост", каза той пред медиите.

От ПП-ДБ разкритикуваха ДАНС и защитиха действията на заместник министър Стойнов.

"Това, което се случи, повлия и върху доверието по отношение на машините и не трябваше да се случва. Не заради друго, а защото проблем с машините, всъщност не е имало. Има проблеми в самата ДАНС по отношение на възлагането и изпълнението на определени задачи. Това можем само да кажем, защото заседанието беше закрито.", каза Иво Мирчев, ПП-ДБ.

Според "Възраждане", днешното изслушване е било напълно безсмислено.

"На нас ни липсваха хора, които са експерти, на нас ни липсваха хора от прокуратурата, на нас ни липсваха хора от ЦИК, т.е - по същество. Въпросите не можеха да бъдат зададени", каза Ивайло Чорбов от "Възраждане".

От ИТН бяха по-критични в оценката си.

"Бесен съм от това, което се случи, защото ИТН е партията, която поиска и се пребори машините да бъдат включени в изборния процес. При всяко действие, което хвърля сянка върху това нещо, аз го приемам като нещо недопустимо", заяви Ивайло Вълчев- ИТН.

Опитът на председателят на комисията Бойко Рашков да хвърли повече светлина върху днешното изслушване, остана неуспешен.

От ГЕРБ, БСП и ДПС също отказаха коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА се подсили с Божидар Аврамов преди дербито с Левски
ЦСКА се подсили с Божидар Аврамов преди дербито с Левски
Войната на четири фронта: Болниците в Газа превърнати в жив щит
Войната на четири фронта: Болниците в Газа превърнати в жив щит