НОВИНИ

Продължава евакуацията от Газа

36 български граждани и семействата им вече са в Египет

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:55, 02.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Втори ден продължава евакуацията от Газа на чуждестранни граждани. Всички 36 души - български граждани и техните семейства, бяха успешно изведени от Ивицата Газа и вече се намират на територията на Египет, съобщиха от Министерството на външните работи. Вчера за първи път беше обявена евакуация от Газа след три седмици обсада и непрекъснати бомбардировки.

Българските граждани бяха сред първите, които напуснаха анклава. Беше публикуван списък с 450 души с чуждестранни паспорти, които да прекосят граничния пункт Рафа между Газа и Египет.

Вчера синът, снахата и внучката на Сийка Ел Шарафи преминаха на територията на Египет. В предаването "Денят започва" тя разказа за кошмара през последните седмици и облекчението, след като децата ѝ пристигат в Египет тази нощ.

От Съединените щати съобщават, че евакуациите продължават и през следващите дни общият брой хора, които трябва да бъдат изведени, е 1000.

За днес е подготвен списък с 500 души, които да пресекат граничния пункт Рафа. Емоциите на хората, събрали се на границата, ескалираха след седмици изтощение от ужаса на войната.

"Искам властите да ми отговорят, когато имаше удари срещу граничния пункт бях тук и тогава ми казаха да се връщам. Трябваше да напусна на 12 октомври, това беше преди 20 дни. Защо ни го причинявате? Защо ни оставяте сред тези руини, видях смъртта със собствените си очи! Дойдох само за една седмица. Казаха ми, че и дъщеря ми има нужда от паспорт. Поисках спешна процедура за изваждане на документи и в това време затвориха границата. Останалите ми деца са в Египет. Баща им почина, къщата, в която живеех, беше разрушена при ударите, няма къде да живея, спях на улицата с дъщеря ми", сподели Гада Заки Ахмед ел Сака, гражданка на Египет.

"Бяхме разселени от домовете си, ситуацията е тежка. Това, което виждате по телевизиите, е само 5 процента от това, което се случва реално. Видяхме хора, останали без дом, деца, изгубили родителите си, обгорени и обезглавени тела", разказа Шамс Шаат, палестинка с американско гражданство.

Снимки: БГНЕС

И тази нощ небето над Газа беше озарено от пламъци след бомбардировки. Израелската армия публикува видеозапис с танкове, които напредват към вътрешността на Газа.

Министърът на отбраната Йоав Галант посети израелските войници на фронтовата линия. От терористичната групировка Хамас съобщиха, че най-малко 195 са жертвите на израелските удари срещу бежанския лагер "Джабалия" в Газа във вторник и сряда.

Мишена на израелските удари в Джабалия са лидери на Хамас. 20 000 ранени остават на територията на Газа, съобщават от организацията "Лекари без граници".

Вчера над 80 от най-тежко пострадалите бяха първите евакуирани в Египет, където беше изградена полева болница в близост до граничния пункт Рафа.

Американският президент Джо Байдън заяви, че трябва да има хуманитарна "пауза" във войната между Израел и Хамас, за да могат да бъдат изведени заложниците.

"Благодарение на американското лидерство беше осигурено безопасно извеждане на ранени палестинци и чуждестранни граждани. Американските граждани могат да напуснат днес като част от първата група от над 1000 души. Моята администрация продължава да работи ежечасно за връщане на заложниците. Няма да се предадем. Точка! Няма да се предам!", заяви американският президент Джо Байдън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор размаха пистолет на метри от районното в Пловдив, задържаха го
Шофьор размаха пистолет на метри от районното в Пловдив, задържаха го
Бурята Киърън: Ветрове със скорост 170 км/ч достигнаха Франция и Англия
Бурята Киърън: Ветрове със скорост 170 км/ч достигнаха Франция и Англия