НОВИНИ

Почит към примера и делото на народните будители (ОБЗОР)

Празникът беше отбелязан в цялата страна

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:54, 01.11.2023
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Днес отдаваме почит към примера и делото на народните си будители. Празникът беше отбелязан с шествия, концерти и изложби в цялата страна.

Денят на народните будители беше отбелязан в Бургас с факелно шествие по централните улици, в което се включиха над 400 ученици и преподаватели. Тази година броят на участниците e впечатляващ, а шествието се превръща все повече в традиция за града.

И в Пловдив отбелязаха Денят на народните будители с шествие в централната част на града. То завърши пред Военния клуб с тържествен празничен концерт.

Митя Иванов – учител: "Изключителен празник. Празник, който възвисява нашата духовна култура. Този празник заедно с 24 май винаги трябва да се празнува и да продължава да се празнува, защото денят на народните будители озарява не само пътя ни, а и народните будители са двигателят за съвременното развитие на човечеството."

Във варненската регионална библиотека “Пенчо Славейков” беше открита изложба на стари български вестници и списания, издавани извън пределите на България преди Освобождението до 1918 година. Посетителите можеха да видят ръчно писани статии и първите типографски издания.

Александър Минчев – археолог: "Вестникът е отражение, огледало на живота във всяка страна. И това, че той постепенно напуска нашето битие, ги прави още по-силни, но винаги, когато погледнем в старите вестници, може да намерим нещо ново, нещо интересно и нещо непознато досега от историческа гледна точка."

Пред сградата на президентството на празнична церемония беше издигнато националното знаме. Президентът Румен Радев прие строя на Националната гвардейска част, а след това се срещна с изтъкнати дейци на културата и изкуството.

"Духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка, единството, силата, самочувствието на българската нация. Вече повече от век 1 ноември ни припомня светлия пример на най-достойните представители на нашия народ - възрожденци, просветители, личности, които будят сърцата и душите на българите", заяви Румен Радев, президент на Република България.

В началото на днешното правителствено заседание премиерът Николай Денков честити Деня на народните будители и заяви, че бъдещето на България е между два избора:

"Искам да поздравя с Празника на народните будители. През 1895 година, когато един друг будител - Алеко Константинов, написва своята все още актуална творба "Бай Ганьо прави избори". Бъдещето на България зависи от това кой избор ще направим, дали ще следваме примера на нашите будители или примера на Бай Ганьо и Андрешко. Много се надявам да направим правилния избор."

Денят на будителите беше отбелязан и в Тараклия, Молдова, където вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с българската общност:

"Преди повече от два века и половина Паисий Хилендарски поставил от своята килия началото на нашето ново летоброене. Той изправя българите на крака като народ с неговите простички думи: О, неразумни юроде, поради що се срамуваш да се наречеш българин."

снимки: БТА

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри паметник на Левски в Тараклия, издигнат с дарения и по инициатива на Асоциацията на българите по света.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан Ботевград надви Спортинг Лисабон у дома за втори успех за Купата на ФИБА Европа
Балкан Ботевград надви Спортинг Лисабон у дома за втори успех за Купата на ФИБА Европа
Алекс Николов и Лубе допуснаха пълен обрат от Перуджа и отново се разминаха със Суперкупата на Италия
Алекс Николов и Лубе допуснаха пълен обрат от Перуджа и отново се разминаха със Суперкупата на Италия