НОВИНИ

Илияна Йотова и Мая Санду откриха паметник на Васил Левски в Тараклия

Скоро Тараклийският държавен университет ще стане филиал на Русенския университет

илияна йотова мая санду откриха паметник васил левски тараклия
bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 01.11.2023
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Ще бъде взето окончателното решение Тараклийският държавен университет “Григорий Цамблак” да стане филиал на Русенския университет “Ангел Кънчев”. Това съобщи молдовският президент Мая Санду, която заедно с българския вицепрезидент Илияна Йотова отбеляза в град Тараклия Деня на народните будители, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

“Убедена съм, че един ден Тараклийският университет ще стане част от европейската университетска мрежа и ще бъде притегателен център за много млади хора”, заяви от своя страна вицепрезидентът Йотова.

Тя посочи, че с превръщането му във филиал на Русенския университет ще привлича с различни специалности млади хора, които след като завършат, да остават в своето родно място Тараклия и да го развиват.

Президентът Мая Санду още веднъж увери българския вицепрезидент и българите в Тараклия, че административно-териториалната реформа няма да засегне компактността на района. В приветствието, част от което произнесе на български език, Санду изтъкна, че Молдова е устремена към членство в Европейския съюз и спазва правата на всички етнически общности. Тя благодари на България за подкрепата ѝ по пътя на европейската интеграция.

“Приемам Вашето посещение като признание, че уважавате българската общност и ще гарантирате техните права – съхранение на българския език, изучаването му в училище, развитието на Тараклийския университет и района. Българите са най-големите съюзници на Молдова в нейното европейско развитие. Това е единственото бъдеще. Преди всичко обаче Европа е защита на човешки права. Там, където те не се зачитат, не е Европа. Защитата на правата на етническите общности е неизменна част от това и България ще бди те да се спазват”, заяви Илияна Йотова.

Тя увери българската общност, че винаги може да разчита на подкрепата на българската държава.

В град Тараклия българският вицепрезидент и молдовският президент откриха Младежки културен център “Васил Левски” и паметник на Апостола на свободата. Илияна Йотова благодари на карловския скулптор проф. Димитър Рашков, на Асоциацията на българите по света за идеята за паметника и нейното осъществяване, както и на всички дарители.

снимки: Президентство

“Левски е символ верую на цял един народ. Едно от най-силните му послания към поколенията е „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш“. Заветите му за равенство, свобода и справедливост са актуални и днес. Но ние имаме тежка вина, защото допуснахме в Европа в 21 век да се води братоубийствена война. Днес оттук отправяме своето послание за мир в Украйна”, заяви вицепрезидентът.

“Когато през 2019 г. бях в Украйна, едно момиче от бесарабското село Чушмелий ме посрещна с думи, които никога няма да забравя – “Дор език е жив, народ не умира”. Без език нямаме идентичност, а в днешния глобален свят е още по-важно да пазиш своята идентичност, да знаеш корените си – това те прави по-силен”, посочи Йотова.

В Младежкия културен център българският вицепрезидент и молдовският президент разговаряха с ученици по широк кръг от теми.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генериран е новият хешкод за машините на балотажа
Генериран е новият хешкод за машините на балотажа
Борислав Михайлов: Пожелавам успех на Илиан Илиев и му гарантирам пълна подкрепа от всички нас
Борислав Михайлов: Пожелавам успех на Илиан Илиев и му гарантирам пълна подкрепа от всички нас