НОВИНИ

Явор Божанков: Решението на ЦИК за отмяна на машинния вот е незаконно

bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 01.11.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Решението на ЦИК за отмяна на машинния вот е незаконно - това каза в студиото на "Още от деня" депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

"ВАС реши, че в неделя трябва да гласуваме с машини. Временната парламентарна Комисия за проучване на фактите, свързани със сигурността на машинното гласуване, има една цел и тя е да отмени машинния вот изцяло и да минем на хартия. А грозните кадри, които видяхме – как се задраскват бюлетини, подменят числа – е това, което сме виждали в миналото. И това минало се завърна заедно с хартията", каза Божанков.

Според него в тази комисия се поканиха инфлуенсъри и ютубъри, които са работили за Волен Сидеров, но не и експерти, които могат да дадат ценна информация:

"Това показва каква е целта – да се разколебаят хората да гласуват. Когато машината издаде хартиена бюлетина и ние видим за кого сме гласували, сгънем тази бюлетина и я пуснем в кутията, единственият начин да се манипулира нещо е кутията да се окаже вълшебна."

По думите му, сигурността в изборния процес е в машинния вот:

"Сега на балотажа нашите представители ще се борят за всеки глас, за честността на вота, ще се борим и машините да се върнат. Но това, което наблюдаваме, е активно мероприятие, защото от една страна са политически сили, от друга страна участието на ЦИК, от трета страна – активно участие от службите за сигурност."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без предупреждение: Проведоха тест на системата за ранно известяване BG-ALERT
Без предупреждение: Проведоха тест на системата за ранно известяване BG-ALERT
Никлас Бекстрьом се оттегля от хокея за неопределено време
Никлас Бекстрьом се оттегля от хокея за неопределено време