НОВИНИ

Ново напрежение между София и Москва: ДАНС изгони руски журналист, Сарафов поиска дело за Руската църква

Прокуратурата обяви, че няма достатъчно доказателства Руската църква да е собственост на руското посолство

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:38, 01.11.2023 (обновена)
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Слушай новината

ДАНС изгони руския журналист Александър Гацак. Както БНТ съобщи, това става ясно чак днес, часове след като той напусна страната.

Заповедта за експулсирането и отнемането на акредитацията му е издадена от председателя на ДАНС още на 21 септември. Това е денят, в който от страната ни бяха изгонени трима руски свещенослужители. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва ще предприеме ответни мерки.

Междувременно българската прокуратура днес обяви, че липсват достатъчно доказателства, че Руската църква в центъра на София е собственост на руското посолство и препоръча на регионалния министър да заведе дело, с което църквата да бъде върната на българската държава.

Александър Гацак е изгонен от страната ни, тъй като българските служби за сигурност за засекли негови контакти, с които той е събирал чувствителна информация за страната ни, която е предоставял на руските служби, по-точно - руското външно разузнаване. Всъщност служите са установили, е под прикритието на журналист той е работил като разведка на руското външно разузнаване.

Действията на българските власти бяха остро коментирани от говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, която казва, че кореспондентът на в. "Российская газета" е получил черен печат, акредитацията му е анулирана и му е съобщено за предстоящата екстрадиция. Според Захарова това е пореден незаконен акт.

ДАНС обаче казват, че на 21 септември Гацак е бил призован първо в дирекция "Миграция", за да му отнемат статута за продължително пребиваване, а след това и в ДАНС - за да му връчат заповедта за напускане на страната. Оказва се, че той получава и заповед, с която му се забранява да влиза в която и да е друга държава-членка на ЕС, освен че му се отнема акредитацията на журналист. От ДАНС са категорични, че спазват българските и европейските закони, както и стандартите за демокрация и действията им не са насочени срещу свободата на словото, а само в защита на българската национална сигурност.

Днес регионалният министър се срещна с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов за казуса със собствеността на т.нар. Руска църква. Прокуратурата е установила, че няма достатъчно доказателства, че тя е собственост на руското посолство, тъй като липсват основни документи като акт за собственост на сградата, както се изисква от дипломатическата конвенция - съгласие на българската държава имотът да бъде продаден на посолството на чужда държава у нас.

"Съставен е един констативен нотариален акт. От приложенията към него не намираме да е налице преодолян един дефицит на доказателства за това, че е налице правоприемство между бившето Руско царско дипломатическо агентство, което е лицето на тогавашната Руска империя и настоящото посолство на Руска федерация. През 1934 година един български държавен орган, тогавашният министър на външните работи и изповеданията се е разпоредил, така да се каже с тази църква, като е възложил на свой подчинен служител да предаде зданието с принадлежностите към него на тогавашния Софийски митрополит", каза Виктор Малинов, завеждащ отдел "Надзор за законност" във Върховната административна прокуратура.

"Ние ще се запознаем с цялата фактология, тъй като на този момент не разполагаме с нея. След което, ако има основание, ще предприеме съответните действия", каза регионалният министър Андрей Цеков.

В края на септември сигналът беше внесен от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев. Днес Пеевски коментира действията на прокуратурата - според него те потвърждават тезата на четиримата, че Руската църква е собственост на българската държава и призовава регионалния министър да действа незабавно, за да защити обществения интерес и да внесе дело в съда.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

__________________________________________________________________________________________________

Ако актът за собственост на Руската църква не е издаден в съответствие със законите на България, страната ни ще поиска да си върне обратно собствеността, каза премиерът Николай Денков. Той посочи още, че руският журналист у нас е експулсиран, защото има достатъчно доказателства, че е извършвал дейност, несъвместима със законите на държавата:

"По отношение на въпросния журналист, той е извършвал дейност, която не е съответствала на законите на държавата, достатъчно дълго време, за да е ясно, че трябва да си тръгне от България. Това, че е бил в посолството, нищо не променя, той просто няма право да стои на българска земя, защото е нарушил нашите закони и трябва да си отиде и не е по отношение на журналистическата му дейност."

"По отношение на собствеността на Руската църква - знаете, че те имат акт за собственост, трябва да се проследи дали този акт съответства и е получен в съответствие със законите на България, така че това е процедура, през която трябва да се мине и ако се окаже, че този акт е издаден неправомерно, няма юридически основания, които да го стабилизират, тогава държавата ще си изиска съответната собственост."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов е освободен от длъжност
Шефът на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов е освободен от длъжност
Васил Петров: Победихме тим от Първа лига и това може само да ни радва
Васил Петров: Победихме тим от Първа лига и това може само да ни радва