НОВИНИ

ДАНС е издала заповед за експулсиране на руски журналист заради разузнавателна дейност у нас

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:57, 01.11.2023
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
деньо денев определен заместник председател данс
Снимка: БТА
Слушай новината

Председателят на ДАНС е издал заповед за отнемане на статут за пребиваване, акредитация за работа като журналист, експулсиране и забрана за влизане на територията на Европейския съюз на руския гражданин Александър Гацак, научи "По света и у нас".

Заповедта е издадена поради наличието на достатъчно данни, че под прикритието на журналист Гацак е извършвал разузнавателна дейност у нас.

Гацак е бил призован за връчване на заповедта в дирекция "Миграция" на МВР на 21 септември, а по-късно и в ДАНС. Не се е явил и ДАНС са поискали съдействие от МВнР за връчване чрез посолството на Руската федерация в София.

Русия: Българското МВнР е отнело акредитацията на руски журналист и го е уведомило за екстрадиция

Александър Гацак е кореспондент на вестник "Российская газета" у нас. Вчера изданието публикува информация по случая, от която става ясно, че Гацак е информиран за действията на българските власти от Руското посолство в София и оттогава се намира на територията на посолството.

Случаят провокира остър коментар от страна на руското външно министерство. В "Телеграм" говорителят на ведомството Мария Захарова написа, че Русия ще предприеме ответни мерки на действията на българските власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на седмицата времето ще се задържи ветровито, на места облачно и с валежи
До края на седмицата времето ще се задържи ветровито, на места облачно и с валежи
Важен играч на Левски пропуска мача с Арда
Важен играч на Левски пропуска мача с Арда