НОВИНИ

Без предупреждение: Проведоха тест на системата за ранно известяване BG-ALERT

Предстои да бъдат направени още тестове до края на месеца

bnt avatar logo
от БНТ
18:57, 01.11.2023
36726
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Известие с предупреждение за опасност, придружено от силен звуков сигнал, беше получено на множество телефони в страната минути преди 19.00 часа тази вечер.

БНТ научи от Министерството на електронното управление, че това е било тест на системата за ранно известяване за бедствия и аварии BG-ALERT. От МВР коментираха за "По света и у нас", че това е тестово съобщение, получено само от абонатите на един от мобилните оператори и не е свързано с никакво събитие.

В официално съобщение от телекома заявиха, че не са били предупредени за това и призоваха властите да вземат необходимите мерки, за да не се всява смут в населението.

В последвало съобщение от МВР уточниха, че тестовото съобщение не е публикувано от мобилния оператор, а от ангажирания с въвеждането на системата BG-ALERT изпълнител. Заради техническа грешка обаче съобщението е получено от много хора.

БНТ научи, че това е тест на теста, а истинско изпитание на системата ще се проведе на 22 ноември от 12 до 12.30 часа и отново ще бъде съпроводено със специфичен звуков сигнал и вибрация. По-късно стана ясно, че тестовете ще се провеждат през целия месец по график за различните области. На 22 ноември системата ще се тества в София, а на 29 ноември - на национално ниво.

Първоначално бе съобщено, че сигналът най-вероятно ще бъде получен на телефони, произведени след 2020 г. По-късно пред БНТ директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов уточни, че системата ще действа и на по-стари апарати.

На някои устройства е получено съобщение "Сигнал от президента".

Във връзка с това от "Дондуков" 2 информираха, че нямат никакво отношение към разпространяваните съобщения с надпис "сигнал" или "тест". За случая са информирани отговорните институции.

Полученото по-рано тази вечер известие препраща към сайта bg-alert.bg, но за кратко той не беше достъпен. По-късно беше възстановен. Именно на този сайт се публикува информация относно въвеждането на системата за предупреждения.

Властите призовават да не се изпада в паника - не става дума за истинска спешна ситуация, това е система, която се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление, но се контролира изцяло от вътрешното министерство.

Система за ранно известяване за бедствия се разработва у нас от близо две години. През ноември 2022 г. бившият директор на пожарната Николай Николов коментира пред БНТ, че се очаква тя да заработи през настоящата година. Тогава Николов обясни, че системата работи чрез телефонни клетки и може да бъде използвана при различни бедствени ситуации, дори рязко влошаване на времето.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков определи случилото се преди първия тур на изборите като активно мероприятие
Денков определи случилото се преди първия тур на изборите като активно мероприятие
Явор Божанков: Решението на ЦИК за отмяна на машинния вот е незаконно
Явор Божанков: Решението на ЦИК за отмяна на машинния вот е незаконно