НОВИНИ

Кога България ще има система за ранно известяване за бедствия?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
22:36, 04.11.2022
Чете се за: 05:35 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Много европейски държави вече се опитват да противодействат на природните стихии като помагат на хората с ранна система за известяване, която може да предупреди, че се очаква бедствие или много опасни климатични условия.

Вчера русенци за пръв път получиха предупреждение на телефоните си за земетресението в Румъния. Оказва се, че то не е изпратено от властите в северната ни съседка, а от приложение на Гугъл. Въпросът обаче остава отворен, затова попитахме институциите - кога най-сетне в България ще има система за ранно известяване?

От две години се работи по тази система. В страната вече има няколко локални такива, по някои реки има платформи, които известяват кога може да се очаква опасна приливна вълна. Те обаче не са синхронизирани и не работят като една обща централизирана система.

Системите по реките Марица, Тунджа, Арда и Върбица известяват, когато се изпускат язовирите с цел предотвратяване на щети от наводнения. Сирените няма да останат в миналото, но в бъдещето, още следващата година, държавата обещава гражданите да получават известие и по телефона.

"Например рязко влошаване на времето - става много студено, очакват се заледявания и там, където е територията, на която се намира гражданинът, която евентуално ще бъде засегната. Той следва да получи съобщение: "Внимание, очаква се влошаване на времето. Температурите ще бъдат много ниски, направете това и това. Приберете се на топло вкъщи или на защитено място", обясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

"Най-общо казано не е "Биг брадър", в никакъв случай няма да следи човек, по-скоро ще следи наличие на телефонни апарати, без да знаем чий е този апарат", уточни Николов.

Системата ще следи не хора, а телефонни клетки.

"Ако носите апарата на вашата сестра и вие имате друг, ще получите и на двата - "Внимавайте, очаква се опасно време или пък наводнение, моля направете еди-какво си". Ние няма да даваме указания, които са задължителни за изпълнение. По-скоро това ще бъдат препоръки - "Моля, скрийте се, очаква се мощна буря, мълнии и силни градушки, скрийте се на подходящо място, не бъдете на открито, особено под дървета". Заедно с МОСВ контролираме нивата на язовири, дерета, реки и ако има рязко покачване на нивата, можем да предупредим. Например долното течение на р. Места е известно с това, че често предизвиква наводнения. Това можем да го прогнозираме и да предупредим хората по поречието. Овчарите, ако има такива, да изведат животните, да защитим техния живот. Ако има хора в заливаемата зона, да се изведат", обясни гл. комисар Николов.

Известия ще се получават не само за капризите на времето.

"С Агенцията за ядрено регулиране следим радиационната обстановка и при влошаване също можем да предупредим", каза той.

Предупреждения за земетресения обаче няма как да има, защото те не са предвидими.

"Все още няма институция в света, която може да прогнозира земетресение", коментира гл. комисар Николов.

Въпреки че вчера приложение на Гугъл успя да предупреди някои русенци за земетресението във Вранча. Тук идва въпросът как такова приложение успява вече да действа, а у нас държавната система все още не е готова след две години работа .

"Съобщенията, получени в Русе, са от Google Earth, тя е автоматична и реагира автоматично. Ние не говорим за такава система - тя има своите минуси. Някой път може да даде лъжлив сигнал", обясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

А държавната система за ранно известяване не е завършена, защото през последните две години е минавала процедури за обществени поръчки и други административни процеси. Следващата година по това време обаче вече трябва да е факт.

БНТ: А гражданинът просто трябва да има мобилен телефон?

Главен комисар Николай Николов: И да вярва повече на институциите.

Вижте още във видеото

По темата работиха: Татяна Йорданова и Мая Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът Балкан измъкна драматичен успех срещу Берое в Стара Загора
Шампионът Балкан измъкна драматичен успех срещу Берое в Стара Загора
Четири тира с бутилирана вода пристигнаха в бедстващия заради суша Омуртаг
Четири тира с бутилирана вода пристигнаха в бедстващия заради суша Омуртаг