НОВИНИ

Четири тира с бутилирана вода пристигнаха в бедстващия заради суша Омуртаг

bnt avatar logo
от БНТ
22:34, 04.11.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Четири тира с бутилирана минерална вода пристигнаха в бедстващия Омуртаг, където е въведен воден режим. В някои населени места в областта вода се подава веднъж на две седмици, а в други - на всеки пет дни.

В самия град вода има за пет часа на всеки 72. По искане на Областния кризисен щаб вчера кабинетът освободи от военновременния резерв над 199 000 литра вода в бутилки от 1,5 и 11 литра за населението на Омуртаг.

Проблемът с водата в района съществува повече от 50 години, но най-силно се проявява при продължително засушаване, каквото беше през тази година. Основният водоизточник за снабдяване на Омуртаг с вода е карстовият извор до село Кипилово в Сливенска област. Освен сушата, причината за водната кризата е и близо 80% загуба на вода по вътрешната водопроводна мрежа, която е силно амортизирана.

"Това количество вода като размер, и то наш, е на първо място в страната, което е отпускано. Веднага след обявяването на бедственото положение беше изготвена справка с цялостна документация и исканията, които ни бяха предоставени от община Омуртаг, какви проекти имат от тяхна страна, цялостната информация беше предоставена на регионалното министерство", обясни Станимир Парашкевов, областен управител на Търговище.

По преценка на общинската администрация всеки жител на града ще получи по 6 бутилки вода от литър и половина.

"Водата ще се раздава на гражданите по направен график от страна на Общинска администрация, ще има 5 пункта, където ще се раздава вода. Приоритет ще са ни детските ясли, детските градини, училищата, болницата и домашният социален патронаж", каза Ешреф Ешрефов, кмет на община Омуртаг.

Според подписаното споразумение между Община Омуртаг и Министерството на регионалното развитие, за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа общината ще получи общо 2 млн. и 640 хил. лева, половината от които ще бъдат предоставени на два транша още в близките дни и през декември.

Репортер: Герасим Герасимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога България ще има система за ранно известяване за бедствия?
Кога България ще има система за ранно известяване за бедствия?
Турция каза "не" на Швеция и Финландия в НАТО, очаква от страните още мерки
Турция каза "не" на Швеция и Финландия в НАТО, очаква от страните още мерки