НОВИНИ

Къде е по-скъпо - екип на БНТ отиде на пазар в България и Гърция

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 04.11.2022
6179
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

В борбата с растящите цени и инфлацията съседна Гърция въведе т.нар. "потребителска кошница за супермаркетите", която включва 50 основни хранителни продукта. След споразумение между гръцкото правителство и големите супермаркети в страната, тези основни стоки трябва да останат на достъпни за хората цени и да не поскъпват в следващите месеци.

Направихме сравнение. Купихме 10 основни храни, които пазаруваме всяка седмица, у нас и в Гърция. Сметката показва, че с една минимална заплата в България можем да напълним пазарската количка 12 пъти, в Гърция можем да си купим същите стоки 22 пъти.

Отиваме на пазар в град Серес, в северната част на Гърция. Сравняваме цените в два от големите супермаркета. И тук има значително поскъпване на основните хранителни стоки.

"Абсолютно всичко стана по-скъпо, хляба се увеличи над 1 евро, сиренето, месото поскъпна доста, млякото. Напоследък всичко се качи с 40 - 50 цента, абсолютно всички хранителни продукти", казва Хриса.

В пазарската количка слагаме 10 основни продукта. Купуваме хляб за 1 евро, сирене за 10,50. Киселото мляко струва 75 цента, яйцата са колкото и у нас - 20 цента, или 40 стотинки за брой. Пилешкото месо е по-евтино - 4 евро и 19 цента. За всички продукти от списъка плащаме 32 евро и 47 цента.

На входа на всеки търговски обект в Гърция са посочени цените и марките на по-евтините стоки. Във всеки магазин цените са различни и клиентите могат да сравняват къде им е по-изгодно да пазаруват.

"Помага, но и не помага гръцкото правителство с тази "потребителска кошница". Всичко е поскъпнало, няма нищо евтино в хранителните продукти и на хората им е много трудно", разказва Хриса.

Отиваме на пазар и в България, за да сравним. В Русе пазаруваме в квартален хранителен магазин. Собственикът казва, че го снабдява с най-евтините продукти, защото скъпите няма кой да ги купи. Въпреки по-ниските цени, за хляб, кисело мляко, килограм сирене, 10 яйца, бутилка олио, пакет ориз, килограм ябълки и картофи оставяме 32 лева и 35 стотинки.

"Хората негодуват, постоянно недоволстват, че се променят цените, мърморят. Изпитват да големи затруднения. Давам на вересия на мой познати само", каза съдържателката Вяра Иванова.

В магазина рядко се търси прясно месо, затова и не се предлага. За свинско и пилешко се отправяме към един от големите супермаркети, който в обедните часове е препълнен с хора, защото могат да се намерят продукти на промоция. Между вноса на свинско и пилешко месо от Румъния и Испания, намираме и българско. Килограм свинска плешка без кост струва 11,86, а килограм пилешки пържоли са 12,70 лева. Общо за десетте продукта в кошницата похарчихме 57 лева и 60 стотинки.

Повечето потребители признават, че първо гледат цената, после се замислят за качеството на продуктите. Семейство Петрови още не могат да проумеят за какво са похарчили 50 лева.

"Прах за пране, сапунче, дребни неща и сме оставили 50 лева и 200 лева сме оставили за лекарства и горивото 300 лева днес от едната пенсия заминава и живеем на село, каквото изкараме от градинката, плаче ми се чак не ми се говори", споделя Иванка Петрова.

Накрая сравняваме. В Гърция, за нашия списък с продукти платихме 5 лева и 70 стотинки повече отколкото в България. Но още - у нас минималната заплата е 710 лева, докато в южната ни съседка минималното възнаграждение е 713 евро.

Вижте още в репортажа на Антония Сукалинска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Фейгин поведе след кратката програма на Купа "Денкова-Стависки"
Александра Фейгин поведе след кратката програма на Купа "Денкова-Стависки"
"Възраждане" искат референдум за запазване на лева. Юристи: Това е противоконституционно
"Възраждане" искат референдум за запазване на лева. Юристи: Това е противоконституционно