НОВИНИ

Русенци за първи път бяха предупредени по телефоните си за труса в Румъния

bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 03.11.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер бе регистрирано в 6.50 ч. в Румъния. Трусът беше усетен в редица населени места в Североизточна България, включително и в Русе. Жителите на крайдунавския град обаче за първи път бяха предупредени по телефоните си за земетресението секунди преди да го усетят.

Много русенци споделят, че са били събудени от различен сигнал на телефона си рано сутринта, преди да усетят труса.

"Тази сутрин бях изненадан от телефона, който малко преди самото земетресение ми даде есемес, че ще има след малко земетресение. Беше 7 без 10, значи около 30 секунди преди това ми звънна телефона. За първи път и бях приятно изненадан", каза Светлозар Петров.

"Честно казано доста се изненадах. Приложението на самия телефон ми изписа съобщение да си обуя обувките, да проверя газта, защото има земетресение - 5 цяло и нещо, пишеше, по Рихтер", разказа Павлина Иванова.

"Внучката ми веднага дойде с приложение на телефона и ми каза: Бабо, земетресение ще има или има. Но не сме го усетили. На 4-ия етаж съм".

Оказва се, че предупреждението не се изпраща от нито една институция в страната, а чрез операционната система на някои от мобилните телефони. IT специалистът Мартин Панайотов обяснява, че много потребители са дали съгласието си да бъде локализирано местонахождението им и след като системата засече земетресение в района, изпраща сигнал.

"Това е част от технологичните гиганти да помогнат на потребителите за тяхната безопасност, като една добавена стойност, защото те така или иначе имат тази информация на разположение и могат много лесно да създадат такъв тип услуги и да помогнат на хората", обясни Мартин Панайотов.

Все още няма технология, която да предвижда земетресенията, но все пак хората вече могат да получават предупреждение макар и секунди преди труса.

Репортери: Венета Николова, Андрей Кючуков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брижит Жиро спечели френската литературна награда "Гонкур" за 2022 година
Брижит Жиро спечели френската литературна награда "Гонкур" за 2022 година
Шампионът Берое с втора загуба в Еврокъп
Шампионът Берое с втора загуба в Еврокъп