НОВИНИ

Държавата ще събере 72 млн. лева от свръхпечалбите на компаниите, занимаващи се с горива

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:01, 03.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Догодина държавата планира да събере 72 милиона лева свръхпечалби от компаниите, които се занимават с производство и преработка на горива - нефт, природен газ и въглища. Парите ще се използват за подпомагане на битовите потребители и бизнеса заради високите цени на електроенергията и горивата.

Законопроектът беше гласуван от бюджетната комисия към парламента. Това изискване всъщност е задължително за целия Европейски съюз и е част от антикризисните мерки. Ще важи две години.

Общо 30 компании подлежат на допълнителното облагане. 15 от тях са заявили нулева печалба. Изчисленията се правят по следния начин: от печалбата за 2022 година се вади средната за последните четири години, увеличена с 20%. Разликата се облага с 33 на сто.

"Тази вноска се прави еднократно като се внася годишно корпоративния данък, до 30 юни на следващата година и тя ще се декларира и внася със същата декларация, с която се декларира и внася годишния корпоративен данък", каза Людмила Петкова, служебен зам.-министър на финансите.

До декември изтича мярката за плащане на 25 стотинки от цената на горивата на дребно. Очаква се да бъдат разработени нови мерки, за да се използва събраната сума.

"Тя може да се ползва във връзка с високите цени на енергията, не само на електроенергията, така че всяка държава членка може да определи националните мерки, но трябва да уведоми комисията до 31 декември тази година", каза Петкова.

До началото на декември Министерството на финансите ще предложи да бъдат обложени допълнително и свърхпечалбите на частните производители и търговци на ток, каквито са изискванията на Евросъюза. Досега само държавните плащаха и с парите беше компенсиран бизнесът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват редица нарушения в гимназия в Разлог
Проверяват редица нарушения в гимназия в Разлог
Топалова и Каратанчева се класираха за полуфиналите на двойки в Израел
Топалова и Каратанчева се класираха за полуфиналите на двойки в Израел