НОВИНИ

Откъсване на съоръжение е причина за аварията във ВЕЦ "Цанков камък"

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
16:49, 03.11.2022 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

По аварията във ВЕЦ "Цанков камък" е започнала веднага работа. Заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков обясни, че изключването на 85 мегавата не влияе на сигурността и нормалното потребление в България.

"Демократична България": ВЕЦ "Цанков камък" не работи от средата на октомври заради авария

Причината за аварията е откъсване на съоръжение, което предпазва генераторите и турбините от разрушаване при определени условия. Оказва се, че една от планките не е добре заварена. Веднага е започнал ремонт, който не е планов.

"В периода 13 - 15 октомври има настъпила авария, която сериозно е довела до преустановяване работата на ВЕЦ "Цанков камък". Важно е да кажем, че тази централа е в средата на каскадата Въча и се затруднява работата на ВЕЦ "Тешел" и ВЕЦ "Девин". Заедно с тази авария, към момента, която се крие от обществото, към момента в страната има неработещи държавни ВЕЦ-ове с мощност 1 блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви Йордан Иванов - депутат от ПГ на "Демократична България".

"Аварията в напорния водопровод на ВЕЦ "Цанков камък" е аварийно и е започнат веднага ремонт, който не е планов и ние никога не сме го прикривали. Мога да дам пример с едно изключване в 22.30 часа от четвъртък вечер на 200 МВ в Бобов дол, но нямаше причина да го съобщаваме, защото то не влияе по никакъв начин на системата", обясни Еленко Божков, зам.-министър на енергетиката.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топалова и Каратанчева се класираха за полуфиналите на двойки в Израел
Топалова и Каратанчева се класираха за полуфиналите на двойки в Израел
ЦСКА без Дюкенс Назон и Брадли Де Нойер срещу Локомотив София
ЦСКА без Дюкенс Назон и Брадли Де Нойер срещу Локомотив София