НОВИНИ

16 полицаи са извършили нарушения във връзка с катастрофата с мигранти в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
11:11, 03.11.2022 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

16 полицейски служители от Бургас са извършили нарушения във връзка с катастрофата през август в Бургас, при която загинаха двама полицаи, след като автобус с мигранти се вряза в патрулния им автомобил. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, след приключилата вътрешна проверка.

Вижте още в прякото включване на Давид Сукнаров

Най-фрапантни нарушения са допуснати от служители на "Гранична полиция", обясни министърът. В доклада, представен на прокуратурата, са посочени имената на директора на Регионална дирекция "Гранична полиция" в Бургас, директора на ГПУ-Бургас, директора и зам.-директора на ГПУ-Малко Търново.

Ден преди трагедията, шофьорът на автобуса Омар и неговите съучастници, са били заловени до съмнителен автобус. Отведени са в полицейско управление, където е трябвало да бъдат задържани, но вместо това са ги пуснали на свобода.

"Там е работено с тях, след което са пуснати и са си тръгнали. Според хората, които са ги освободили, не е имало достатъчно доказателства и основания да ги задържат. Според инспектората, който извърши проверката, те е трябвало да бъдат задържани, защото са намерени край автобус, който е бил спрян, червен автобус, в този автобус е имало остатъци от храна, имало е остатъци от вода, било е очевидно за хората, които са намерили този автобус, за какво е служил този автобус", каза Иван Демерджиев.

След като са били освободени Омар и съучастниците му се сдобиват с втория автобус от Харманли. Качват мигрантите и потеглят към Бургас, когато започва и гонката. Според доклада от вътрешната проверка, граничните полицаи са преследвали автобуса 15 минути, без да сигнализират на своите колеги. Направили го едва 3 минути преди трагичния сблъсък, при който загинаха двамата служители от „Охранителна полиция" в опит да го спрат.

"Всички действия, които се коментираха на двамата служители, трябва да се третират в аспекта на това, че те са получили информация в последния момент, без да знаят какъв автобус се придвижва към тях, без да знаят, че този автобус не се подчинява на полицейските разпореждания и без да знаят, че той се движи с висока скорост, и е склонен да преминава през полицаите, които се опитват да го спрат", каза Демерджиев.

Снимки: БНТ, архив

Няколко дни преди резултатите от вътрешната проверка, един от 16-те полицаи, носещи отговорност за трагедията, е подал оставка. Това е директорът на Регионалната дирекция на Гранична полиция в Бургас Антон Мирков. Днес не успяхме да се свържем с него.

Разговаряхме обаче с началника на Гранична полиция в Малко Търново, за когото също има данни, че извършвал нарушения.

"Не мога да ги коментирам. Има си проверки, те ще излязат с резултати. Няма от какво да се притеснявам.

БНТ: Вие в момента на работа ли сте?

Не мога да коментирам, хубав ден Ви желая", каза комисар Васил Попов.

Повечето от въпросните служители на МВР вече са отстранени от длъжност, а утре ще приключат и всички дисциплинарни производства. Вътрешният министър съобщи, че сред тях има гранични полицаи, които взимали лични вещи и пари от заловените мигранти. Проблем, за който от синдиката на МВР са сигнализирали още от 2014 г.

"Предприемаха се някакви действия, явно тези действия през годините не са дали резултат. Който върши такива неща, според нас трябва да си понесе най-строгата дисциплинарна отговорност, а и наказателна отговорност, защото такива хора слагат петно върху цялата система. Ето петнят и паметта на двамата колеги, които загинаха Данчо и Наско", каза Генади Тенев, зам.-председател на УС на СФСМВР.

16-те служители на МВР, отговорни за смъртта на двамата полицаи, са предадени на прокуратурата, която трябва да прецени дали да им повдигне обвинения. Днес прокуратурата отказа коментар.

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА В БУРГАС СЪС ЗАГИНАЛИ ПОЛИЦАИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медиите в Мексико: Лудогорец преговаря с Жорди Кайседо
Медиите в Мексико: Лудогорец преговаря с Жорди Кайседо
Шофьорите да карат внимателно по АМ "Тракия" край Пазарджик
Шофьорите да карат внимателно по АМ "Тракия" край Пазарджик