НОВИНИ

С българска народна песен посрещнаха Илияна Йотова в израелско училище

bnt avatar logo
от БНТ
10:05, 03.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

С изпълнение на мандолини на българската народна песен "Йовано, Йованке" посрещнаха вицепрезидента Илияна Йотова деца в начално училище в Йерусалим. Вицепрезидентът е в Израел за участие в 17-ата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция.

По покана на председателя на Синдиката на учителите в Израел Яфа Бен Давид Йотова посети училището "Яфе Нов" в Йерусалим. Тя се запозна с нови модерни методи на обучение, основен от които е играта. Учителите обучават децата в лидерски умения, като успешно интегрират и ученици със специални образователни потребности.

На среща с учителите Йотова определи образованието като основно оръжие за борба с разделението, омразата, насилието. На директорката на училището вицепрезидентът подари златна плочка с кирилица, изписана върху нея.

Символично в Тел Авив беше дадено началото на честванията на 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи.

На крайбрежната алея в града се проведе честване пред Паметника на спасението, поставен тук през 2017 година. Световната среща на българските медии, която се провежда в Израел, стана повод за дискусии за ролята на българската църква и държава за спасяването на българските евреи.

"Наше задължение като българи днес е да дойдем на това място и да сведем чела за почит, поглед надолу към паметта на онези, които преди 79 години спасиха 48 000 човешки живота, спасиха българските евреи така, както нито една друга страна в Европа не го направи", подчерта Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортист Своге и Правец с победи в ББЛ А група
Спортист Своге и Правец с победи в ББЛ А група
Насилието и агресията сред младите - за ролята на семейството и институциите
Насилието и агресията сред младите - за ролята на семейството и институциите