НОВИНИ

Остри реплики между ПП и ГЕРБ в пленарната зала заради хартиените бюлетини

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:26, 03.11.2022
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" и ГЕРБ-СДС си размениха остри реплики в пленарна зала заради връщането на хартиените бюлетини

Според Милен Матеев от ПП ГЕРБ са овладели чрез нечистоплътни практики избора на председател на парламента и председатели на комисиите.

"ГЕРБ се готвя да възстановят статуквото. Помним времето, когато законите се вкарваха и приемаха на тъмно. Навсякъде законодателният процес е онази управленска дейност, трябва да се знае кой предлага един закон, с какви цели и мотиви. ГЕРБ съсипаха държавността. Превърнаха НС в придатък на правителството. Българският парламент бе последователно обезличаван. България престана да бъде парламентарна република. Станахме свидетели на приемането на закони в последния момент с преходни и заключителни разпоредби. Всичко се завръща с приемането на бленувания инструмент за подмяна - хартиената бюлетина. Още преди официалното връчване на мандатите идеята на партията, спечелила изборите е нови избори, затова се борят за връщане на хартиената бюлетина", заяви той.

Отговори му Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС:

"Тази концентрация на двуличие няма как да не остане. Човек, който принадлежи на парламентарна група, чийто ръководител наруши Конституцията, не може да говори за институционализъм. Той няма как да поучава. Партията, която стои в странна коалиция, която доведе до просешка тояга, правителство, което беше скъсало с всякаква реалност, че хората не могат да си платят газа и тока, правителство, инвестирало в "Газпром", правителство, при което продажбата на оръжие за Русия няма как да говори да морал".

Георгиев попита депутатите от ПП защо вчера са напуснали правната комисия по време на съставянето на новия антикорупционен закон.

"Не забравяйте, че вие сключихте споразумението с "Джемкорп". Вие заложихте парите на данъкоплатеца с нескопосания План за възстановяване. За корупцията - вие се опитахте да пазарувате депутати. Вие превърнахте парламентаризма не в цирк, защото циркът е изкуство, а в пазар. Програмите ви се оказаха крадени".

Снимки: БГНЕС

Кирил Петков на свой ред заяви, че от парламентарната трибуна се говорят лъжи.

"ГЕРБ се опитва да върне статуквото с промяната на изборите. Искат да върнат статуквото през задната врата. Вместо да правят разговори за политики - първия закон, който допускат с КПКОНПИ, е Изборният кодекс. Отказват да говорят за 16 политики, правят циркове по телевизията. Ето защо такива изказвания не бива да се допускат", каза той.

"Вчера правната комисия беше проведена както предишният председател я е ръководил. Колкото високо беше сложил летвата, толкова високо сме я скачали", заяви Радомир Чолаков по адрес на Милен Матеев от ПП.

"Вчерашното водене на правна комисия по никакъв начин не може да се сравнява с воденето, което упражнявах аз. Никога не е влизал законопроект без да има поискани становища. Не виждам как може да има подобно сравнение. И съм обиден да бъде сравнено това вчера с моето председателстване", отговори му Матеев.

Председателстващият парламента Росен Желязков призова депутатите да не се сравняват по това кой как води заседания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Сакари стана първата полуфиналистка на финалите на WTA
Мария Сакари стана първата полуфиналистка на финалите на WTA
Най-добрите ни фигуристи ще участват на Купа "Денкова - Стависки"
Най-добрите ни фигуристи ще участват на Купа "Денкова - Стависки"