НОВИНИ

НС реши България да изпрати военна помощ на Украйна

Александър Марков
от Александър Марков
10:25, 03.11.2022 (обновена)
8406
Чете се за: 09:47 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът реши да предоставим военна и военнотехническа помощ на Украйна. До месец служебното правителство трябва да внесе решение за това, след като Министерството на отбраната реши какво можем да дадем и да получим от съюзниците от НАТО.

Очаквано текстът беше подкрепен от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната", ДПС и "Демократична България". Към тях обаче се присъединиха и "Български възход", които първоначално не бяха съгласни, но днес промениха мнението си и предложиха редакция в текста. Против проекторешението гласуваха от БСП и "Възраждане".

Депутатите решиха да дадем военна помощ на Украйна. Но има две "но".

Първо, Министерството на отбраната трябва да направи анализ какво можем да дадем в срок от месец. Също в срок от един месец кабинетът трябва да добие яснота от натовските съюзници какво евентуално те биха ни предоставили или разположили на наша територия. И тъй като решението обвързва предоставянето на помощ с укрепването на отбранителните способности на армията ни, това означава, че ще трябва да дадем военно оборудване и резервни части, които не са жизненонеобходими на нашата армия.

Второ, депутатите трябва да минат през още едно гласуване след 30 дни, преди военни доставки да тръгнат към Украйна.

В дебата в пленарната зала днес изненада предизвика единствено позицията на "Български възход", които снощи на заседанието на комисиите не подкрепиха решението, днес гласуваха "за" и благодарение на които беше записано 30-дневният срок за заместваща техника от НАТО.

Украйна иска от България предимно тежко въоръжение:

Ракети С-300

Това включва зенитно-ракетните комплекси С-300, от които имаме на въоръжение два дивизиона, пазещи АЕЦ "Козлодуй" и столицата.

Ракети Точка-У

Украйна настоява, също така, за оперативно-тактически ракети "Точка-У", от които имаме 30.

МиГ-29

И, разбира се, самолети МиГ-29, чийто ресурс изтича следващата година и трябва да бъдат приземени, ако не се намери решение за удължаване на живота им. Към момента имаме седем летящи такива самолета.

Как се стигна това решението на парламента?

Вчера на съвместно заседание комисиите по външна политика и отбрана в парламента одобриха проекторешение, което предвиждаше в срок до 30 дни служебният кабинет да внесе решение за оказването и изпращането на военно оборудване и резервни части от България за Украйна.

Шест месеца след като украинският външен министър Дмитро Кулеба поиска реална военна помощ от българските депутати, те решиха да дадат такава. Вносителите от ГЕРБ и ДБ имаха два аргумента за това. Първо, Киев е жертва на агресия и е наш международен дълг да я подкрепим. Второ, това е шанс да получим по-ново въоръжение от НАТО.

"Става дума за война не просто срещу Украйна, не просто за отделно взети територии, става дума за опит за налагане на руска имперска политика на влияние. Този опит директно засяга България. Възпирането на господаря на Кремъл е наистина въпрос на отговорност и ние ще вземем решение, с което България понася част от своята отговорност за установяването на траен мир и сигурност, базирани на правила в целия регион на Източна Европа", каза Христо Иванов.

Като съюзник в НАТО и ЕС България трябва да заеме ясна позиция в подкрепа на общите ценности на тези два съюза, посочиха от ГЕРБ-СДС.

"Войната е факт. Започна я Руската федерация пълномащабно в края на февруари месец. Не може в момента, в който стане трудно, ние изведнъж да започнем да се гънем, гърчим и да искаме само меда, а когато някой тръгне с жилото, ние да бягаме", каза Даниел Митов, ГЕРБ-СДС.

Изненадата в дебата бяха "Български възход", които днес подкрепиха решението след вчерашния си отказ, но с условието помощта от НАТО да е преди изпращането на оръжие за Украйна.

"Тъй като предложението за предоставяне на въоръжение и техника и друг вид военна помощ означава, че се намираме в хипотезата с част от тази военна помощ да намалим нашите способности", каза Стефан Янев, председател на "Български възход".

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова попита Стефан Янев какво се е променило от април досега, когато, като военен министър, е заявил, че изпращането на оръжие за Киев от София ще е грешка.

"Вие влизате ли в статуквото с ГЕРБ и ДПС в коалиция на войната срещу коалиция на хартията, както наричате промяната в Изборния кодекс? И кое е по-стряскащо за България и за последиците за българския народ - да разговаряме за промените в Изборния кодекс и връщане на правото на всеки да може да гласува, или да правите коалиция на войната, която да въвлече България като страна в конфликта?", каза Корнелия Нинова, председател на БСП.

Нито една от 50-те държави, дали оръжие на Украйна, не са въвлечени в конфликта, отговориха от "Продължаваме промяната".

"Истински цинизъм е да поддържаш въоръжения от миналия век, съветско въоръжение, и да твърдиш, че искаш боеспособна Българска армия, която да осигурява нашата сигурност. Това е цинизъм. Няма да я оголим тази Българска армия, ако се разделим с тези руски доспехи", каза Даниел Лорер от "Продължаваме промяната".

С исторически препратки към 1941 г., когато България се присъединява към Тристранния пакт, "Възраждане" призоваха депутатите да помислят къде ще е България след войната, в която бива въвличана сега.

"Трябва да си правим много внимателно сметката, защото не за първи път в тази зала са се случвали и ще се случи национално предателство - това е за съжаление нормално за нашата история, но също така е нормално след това да има и възмездие", каза Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

ДПС напомниха, че дебатът не е за влизане във война, а за оказване на подкрепа на страна-жертва на агресия.

"Човек отстрани може да остане с впечатлението, че днешният дебат се води за войната или за мира, но не е така. Днешният дебат е дебат за подкрепа в съответствие с устава на ООН срещу военна агресия през 21-ви век", каза Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

В крайна сметка решението мина със 149 гласа на ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС и "Български възход" с един въздържал се от ПП. БСП и "Възраждане" гласуваха против. А социалистите издигнаха плакати с призив за мир веднага след гласуването.

Военният министър за изпращането на помощ за Украйна: Предложението ни ще бъде крайно консервативно

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който вече много пъти заяви, че България не може да даде тежко въоръжение на Украйна, увери: министерството ще си напише домашното.

"Домашното, което ние ще си подготвим, ще бъде крайно консервативно. Тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300, С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолети Су-25 и МиГ-29, няма как да бъдат дадени в тоя момент. За да бъдат дадени, трябва преди това да дойдат заместващи платформи", каза Димитър Стоянов.

България трябва да се освободи от старото съветско въоръжение, едва след като у нас дойдат новите заместващи платформи, обясни Стоянов.

След гласуването депутатите от БСП извадиха листове с думите "Не на оръжията! Мир". А по-рано от "Възраждане" организираха протест пред сградата на парламента.

Снимки: БГНЕС

Дебатите можете да гледате тук:

По темата работиха: Александър Марков, Милена Кирова, Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рафаел Надал допусна обрат в Париж при завръщането си на корта
Рафаел Надал допусна обрат в Париж при завръщането си на корта
Халил Летифов от ДПС е новият председател на Комисията по спорта, Росен Костурков поема земеделската
Халил Летифов от ДПС е новият председател на Комисията по спорта, Росен Костурков поема земеделската