НОВИНИ

Военният министър за изпращането на помощ за Украйна: Предложението ни ще бъде крайно консервативно

военният министър изпращането военна помощ украйна нашето предложение крайно консервативно
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:23, 03.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

"В Министерството на отбраната ще бъде изготвен пълен анализ, в съответствие с решението на 48-ото Народно събрание, за предоставяне на военна и военнотехническа помощ на Украйна". Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти в кулоарите на парламента след гласуваното в пленарната зала проекторешение за оказване на военна подкрепа на Украйна.

"След като бъде готов анализът на излишната техника и въоръжение, ще бъде подготвено предложение в Министерски съвет, което да бъде гласувано в Народното събрание. Тогава ще има конкретика - каква техника и въоръжение може да бъде предоставена на украинската страна", поясни той.

Министър Стоянов обясни, че при подготовката на анализа водещо ще бъде да не се засягат способностите на въоръжените ни сили и Българската армия да продължи да изпълнява конституционните си задължения. Необходимо е да се прецени и каква техника получават в замяна останалите страни, предоставили старото си въоръжение. "Тя не е по-нова, но е западен образец и е съвместима с техниката на НАТО", подчерта министър Стоянов.

Досега, съгласно нормативната уредба, освобождаването от излишна техника е ставало след разпродажба на търгове. "Ще бъде направен силно консервативен анализ. Ние трябва да изпълняваме нашите задължения, да сме наясно - какво и как даваме, какво получаваме и след като го придобием - как го експлоатираме", подчерта министър Стоянов.

"На този етап тежко въоръжение няма как да бъде предоставяно, тъй като преди това трябва страната ни да получи заместващи платформи", изтъкна министърът на отбраната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха двубой на Латина от Серия "А2" заради Иван Алипиев
Отложиха двубой на Латина от Серия "А2" заради Иван Алипиев
България U15 отново надигра връстниците си от Румъния в приятелска среща
България U15 отново надигра връстниците си от Румъния в приятелска среща