НОВИНИ

България да предостави военна помощ за Украйна решиха комисиите по външна политика и отбрана

Александър Марков
от Александър Марков
18:00, 02.11.2022 (обновена)
5389
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

След няколкочасови дебати депутатите от Комисията по външни работи и отбрана решиха България да предостави военна и военно-техническа подкрепа за Украйна.

В срок до един месец МС трябва да внесе решение за това в парламента, в кратък срок да организира подписване на споразумение с украинската страна за предоставяне на необходимото оборудване, както и да проведе преговори със страни по НАТО за придобиване, предоставяне или разполагане на наша територия на усилващ и заместващ отбранителен капацитет.

И още: решиха МС да предложи на НС мерки за участие във възстановяването на Украйна и да подкрепим иска на Киев срещу Русия в Европейския съд по правата на човека.

ГЕРБ, ДБ, ПП и ДПС подкрепиха предоставянето на военна подкрепа за Украйна с аргумента, че клубът на цивилизованите държави отдавна го е направил. БСП и "Възраждане" смятат, че това въвлича България косвено в конфликта.

"Списъкът от страни, предоставящи военна помощ на Украйна, е списък от цивилизовани демократични страни, сред които аз мисля, че България трябва да бъде. Да се наредим до Сирия, Северна Корея и още няколко, не смятам, че е кой знае какво голямо предизвикателство и чест", каза Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

"За нас е изключително важно настоящият конфликт на територията на Европа да послужи за мотивация на българските институции да се заемат с модернизирането на армията. Нашата армия и това е желание на целия български народ, е време да стане съвместима със съюзниците ни от НАТО", каза Даниел Лорер от "Продължаваме Промяната".

"Двете теми са свързани, особено в този момент, когато е ясно че част от въоръжението ни е вече на прага на експлоатационния си ресурс. И в същото време виждаме как наши съюзници, да може би не получават даром заместващо въоръжение, но придобиват нови способности като част от колективната отбрана на НАТО", каза Атанас Славов от "Демократична България".

"Съгласни сме с принципа, че трябва да има общо решение. По-добре късно, отколкото никога", каза Джейхан Ибрямов от ДПС.

"За БСП предоставянето на военна помощ категорично ни превръща, макар и косвено в част от конфликта. И ние трябва да имаме анализ превръщане, макар и косвено, в част от от конфликта, до какво води за сигурността - вътрешна и външна за България", каза Кристиян Вигенин от "БСП за България".

"Многократно сме казвали, че последиците за нас няма да са благоприятни от това, че се въвличаме в конфликта. България няма никаква изгода от това да участва косвено или пряко в този конфликт и трябва да стоим максимално далеч от него", каза Ангел Жеков от "Възраждане".

Служебният външен министър Николай Милков обясни, че повечето ни съюзници по ЕС и НАТО вече са предоставили такава подкрепа, а военният - че България не може да предостави тежко въоръжение.

"Тежко въоръжение, конкретно искано от украинската страна трудно бихме предоставили, поради простата причина, че ние ще загубим конкретни способности. Няма да може тези способности, ако ние ги загубим, да бъдат възстановени. А да не забравяме, че България е гранична страна в конфликта и в един момент може да изпаднем в доста трудна ситуация. Ако някой очаква от нас, че ще си дадем зенитно-ракетните комплекси - съжалявам, няма как да се случи", каза Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната.

"Помощта е главно на национална основа, НАТО отказа да играе ролята на координатор на помощта, за да избегне основна руска пропагандна теза - че е страна. ЕС проявява по-голяма инициатива. Формат "Рамщайн" - 60 държави - координира предоставянето на военна помощ за Украйна", каза Николай Милков, служебен министър на външните работи.

Какво точно ще дадем на Украйна - тепърва ще стане ясно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След консултациите при президента: Според ДПС е нужен диалог, за да се преодолее политическата криза
След консултациите при президента: Според ДПС е нужен диалог, за да се преодолее политическата криза
Лудогорец и Левски пред два сблъсъка за три дни в началото на декември
Лудогорец и Левски пред два сблъсъка за три дни в началото на декември