НОВИНИ

1000 лв. гаранция за мъжа, който блъсна и уби дете в Лясковец

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:20, 03.11.2022 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Повдигнаха обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на шофьора, който прегази снощи 11-годишно дете в центъра на Лясковец. От Окръжната прокуратура във Велико Търново ще проверяват и общинската администрация дали с действията, или бездействията си по отношение на пътната безопасност в града има винта за трагедията.

Тази вечер десетки хора излязоха на протест с искане в града да бъде подменено уличното осветление, а пешеходните пътеки да бъдат обезопасени, тъй като според тях до момента не са взети достатъчно мерки за пътна безопасност и това се сред причините за трагедията.

Трагедията става малко след 18 часа вчера. 11-годишният Ангел тръгнал към магазина с колелото си, когато в тъмното бил пометен от колата, която карал 31-годишният учител по физическо възпитание. Детето било без светлоотразителна жилетка. Хората в Лясковец казват, че през годините жертвите на тази отсечка са най-малко четири

"Това осветление за нищо не става, дори и да се включи пак нищо не се вижда", смята Красимир, който живее в града.

"Миналата година беше блъсната моя позната на пешеходна пътека. Видимостта е до минимум намалена, няма шанс да видиш някой, особено с колело дете, то кара по-бързо, няма как да реагираш", споделя жителка на Лясковец.

„Подавани са сигнали, за нас като граждани е нетърпимо вече да се случват такива инциденти", изрази недоволството си и Румен Димитров.

Общински съветници твърдят, че още през 2019 година има внесено предложение за поставяне на допълнително осветление и обезопасяване на пешеходните пътеки.

"Всички знаеха за този проблем, ние каквото трябва сме го направили. Аз имам намерение да събера нужните документи и да сезирам прокуратурата, тя да потърси кое длъжностно лице не си свърши работата. Ако тук имаше издигната пешеходна пътека, идващия автомобил щеше да намали скоростта, ако беше осветена щеше да види и детето", заяви общинският съветник Тодор Тодоров.

От Окръжната прокуратура във Велико Търново заявиха, че ще направят проверка дали с действията, или бездействията си по поддръжка на уличната мрежа община Лясковец също има вина за трагедията.

„Аз лично бях на място в 19:30 и няколко минути, личното ми мнение е, че не беше достатъчно осветено за централна улица на града", каза наблюдаващият прокурор Даниела Харитонова.

„Във всяко едно досъдебно производство се изследват всички фактори, касаещи безопасността за движение по пътищата. Ако някои от тези фактори е налице, който да е способствал към извършването на този трагичен резултат, и това се дължи на някое длъжностно лице, на него ще му бъде търсена отговорност", категоричен е Христо Христов, окръжен прокурор на Велико Търново.

Ограничението на скоростта в този участък е 40 километра в час, тепърва обаче автотехническа експертиза ще доказва с колко се е движил автомобила. Срещу шофьора ще бъде повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазаливост. След изтичане на 24- часовото задържане, той ще бъде освободен срещу парична гаранция от 1000 лева. Мотивът за това решение е, че той няма други провинения на пътя, а пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни.

Вижте повече в прякото включване на Мирела Дончева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уважиха протеста на Никола Цолов и Кампос Рейсинг след дисквалификацията в Навара
Уважиха протеста на Никола Цолов и Кампос Рейсинг след дисквалификацията в Навара
Ще одобри ли Москва продължаване на споразумението за износ на зърно през Черно море?
Ще одобри ли Москва продължаване на споразумението за износ на зърно през Черно море?