НОВИНИ

Христо Иванов: Агресията на Путин е срещу цялата система за сигурност в Източна Европа

bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 03.11.2022
Чете се за: 03:17 мин.
Политика
Слушай новината

Позицията на "Демократична България" за изпращане на военна помощ за Украйна е абсолютно последователна. Това заяви съпредседателят на обединението Христо Иванов в студиото на "Още от деня".

"Ние и в предишния парламент внесохме такова проекторешение, гласувахме за него. Но то не получи тогава подкрепа. Позицията на "Демократична България" е абсолютно последователна. Имахме декларация от 13 май. Тя постави в по-широк план всички онези действия, необходими за това България да се приведе в състояние да отговори на предизвикателствата на новия период, в който се оказахме от началото на агресията на Путин срещу Украйна", каза Иванов.

И допълни, че днешното решение за изпращане на военна помощ за Украйна дава всички инструменти на изпълнителната власт да пристъпи към бърза модернизация на българската армия, в т.ч. и освобождавайки се от съветско въоръжение.

"На украинския фронт може би са необходими. Украйна ги иска. Но същевременно в този контекст ние можем да се надяваме да използваме това, че сме проявили солидарност с Украйна като аргумент да поискаме солидарност от нашите съюзници да ни облекчат предоставянето на други по-съвременни образци. Стъпката днес беше по-голяма. Тя е стъпка към ускорена модернизация на българската армия", допълни Иванов.

За да има сигурност, трябва да се носи споделена отговорност от България във всичките съюзи, в които се намира, категоричен е Иванов.

"България днес започна да осъзнава факта, че трябва да поемаме отговорност за сигурността, която искаме да консумираме, ако искаме да живеем в сигурен регион. Това означава, че трябва да сме готови да модернизираме своите въоръжени сили, да укрепим своята отбрана и да понесем своя дял от отговорността на съюзите, в които се намираме – НАТО и ЕС", каза още Христо Иванов.

Той посочи също, че "агресията на Путин е агресия не само срещу Украйна, а срещу цялата система за сигурност в Източна Европа".

"Помагайки на нападнатата страна, е задължение по устава на Организацията на обединените нации. Всички страни членки имат задължение, съгласно устава на ООН, да оказват на нападнатата страна помощ", каза още Христо Иванов.

Отрече и че днешното решение въвлича България във във войната. И се обърна към президента като патрон на изпълнителната власт: "спрете с плашенето на хората, че с това решение включваме България във война. Това не е вярно".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
48.6% от българите предпочитат да гласуват само с машини, сочи проучване на "Алфа рисърч" специално за БНТ
48.6% от българите предпочитат да гласуват само с машини, сочи проучване на "Алфа рисърч" специално за БНТ
Джонатан Линдсет: Мечтая да спечеля титлата с ЦСКА
Джонатан Линдсет: Мечтая да спечеля титлата с ЦСКА