НОВИНИ

Бруно Бекман за БНТ: Как оцеляват в Купянск след разрухата

Бруно Бекман
от Бруно Бекман
17:14, 03.11.2022
Чете се за: 04:47 мин.
Европа
Слушай новината

В Харковска област много населени места бяха освободени при украинската контраофанзива през септември. Там сражения вече няма, но няма и ток, нито комуникации. Хората разчитат на хуманитарни помощи. В град Купянск, на 130 км от Харков, където украинската армия изтласка руските войски, пораженията от войната са видими на всяка крачка.

Бруно Бекман за БНТ: Без ток и връзка със света - какво е останало в освободените украински села?

Белгийският журналист Бруно Бекман беше в града заедно с група доброволци от Харков, които занесоха на най- нуждаещите се възрастни и самотни хора лекарства и храна за тях и за многобройните изоставени домашни любимци.

Вижте във видеото втората част на репортажа му от Купянск, изпратен специално за БНТ.

С мотор, с колело и пеша - само така преминаването е възможно над река Оскил в Купянск. Кучетата притичват смело, хората пристъпват внимателно. Трафик има, а разминаването става с изчакване и търпение. Това, което е било двулентов път, сега е зейнал кратер.

"Зад мен можете да видите онова, което е останало от последния останал мост над река Оскил в Купянск. Този мост е бил разрушен по време на успешната украинска контраофанзива през септември. Точно зад мен е тясната ивица, която все още се използва от хората, за да преминават от единия бряг на реката на другия. Този град досега беше без газ, все още е без ток и почти изцяло без комуникации. Войната тук продължава", разказва Бруно Бекман.

В Купянск са останали половината от хората, живели тук преди инвазията. Сега са откъснати от света и разчитат на помощи, които доброволци им носят от Харков.

Клавдия Ивановна и Людмила заедно с кучето си, са чакали помощите. Ще има по нещо за всеки от тях. Когато войната избухва, властите решават, че във влаковете, с които повече от два милиона бежанци напускат страната, няма да има място за домашни любимци. Така хиляди кучета са изоставени от собствениците по гарите, в дворове и апартаменти. Мнозина се надявали буквално след дни да се върнат. Много животни умират от глад и болести. За бездомните доброволците от Харков редовно носят храна.

Инна остава при животните си:

"- Имам пет кучета и седем котки.

И затова не заминахте?

- Не, жал ми е за животните. Аз ги намерих, занесох ги у дома, отгледах ги от ей толкова малки. Как мога да ги оставя? Те така се дърпат, така се боят, когато има взривове".

А следите от войната са навсякъде. По обгорените коли и разрушените къщи.

"Два удара имаше - един там и един там. Имаше и трети и тогава изскочих навън. Нищо не видях, направо изскочих", казва жена.

В Купянск и в много други градове и села много възрастни хора са останали сами. Към мъката и ужаса от войната, над тях тегне е самотата. Доброволците, които идват тук през седмица-две, са сред малкото хора, с които говорят.

"Ние сме от Бога забравени хора. За първи път при нас идва екип с хуманитарна помощ. Желая ви здраве, да не се чуват взривове, всичко хубаво на семействата ви", казва Надежда, жителка на Купянск.

На двата бряга на река Оскил жителите на Купянск оцеляват. А доброволците знаят, че тези хора ще ги чакат да дойдат отново. Засега, те са връзката им със света.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дисципът обяви наказанията след изиграването на отложените мачове в Първа лига
Дисципът обяви наказанията след изиграването на отложените мачове в Първа лига
Проверяват редица нарушения в гимназия в Разлог
Проверяват редица нарушения в гимназия в Разлог