НОВИНИ

Денков определи случилото се преди първия тур на изборите като активно мероприятие

Александър Марков
от Александър Марков
19:00, 01.11.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Активно мероприятие срещу машинното гласуване. Така премиерът Николай Денков определи събитията преди първия тур на местните избори, довели до отмяната на гласуването с машини. Той заяви, че иска оставката на зам.-председателя на ДАНС, който е разпространил доклада си, без първо да го обсъди с него. Денков все още не е говорил с министъра си Александър Йоловски дали е заплашван от Кирил Петков и Божидар Божанов, поради което да му се налага да ползва охраната от НСО.

Определени кръгове имат интерес да не се гласува с машини, заяви премиерът Николай Денков:

"Аз нямам съмнение, че това, което се случи в петък, е активно мероприятие от групи, които не искаха да има… - От кого? - Както знаете, искам оставката на зам.-председател на ДАНС, който без да ме информира, без да спази ЗКИ, изпрати тази информация на широк кръг от хора, така е вместо да решим проблема, ние всъщност предопределихме."

Денков посочи, че все още върви сертифицирането на машините за втория тур, но очаква:

"Дали ще има машини, е въпрос с повишена трудност, защото верификацията на тези машини изисква доста време. В момента работи денонощно екипът, буквално денонощно, за да могат максимално бързо да извършат тази верификация."

Денков не отговори дали атаката е от ГЕРБ, ДПС или президентската институция, но заяви, че текат проверки и разследване. Обясни и защо няма до момента оставка от зам.-председателя на ДАНС:

"Аз не мога да уволня, аз самият или МС заместника или председателя, биз да има с ответната съгласувателна процедура, затова чакам от председателя на ДАНС да ми изпрати с ответното предложение, защото по закон аз трябва да получа това предложение, за да уволня зам.-председателя. По същия начин няма как да се разделя с председателя, без да имам съгласието на президента."

Денков още не е говорил с министър на електронното управление Александър Йоловски дали е бил заплашван от Кирил Петков и Божидар Божанов, поради което ползва охрана от НСО:

"Чисто човешки ще попитам Йоловски какво се случва, защото аз познавам и г-н Божанов, познавам и Кирил Петков, това, което прочетох в медиите, то е абсурдно, няма друга дума. Така че там има някакво неразбирателство, има нещо, което се е случило, ще го попитам човешки да ми разкаже за какво става дума."

Денков повтори, че не приема Делян Пеевски да му поставя срокове с писма:

"Естествено, че не го приемам. Всеки си има ангажименти, правителството си има ангажименти и НС си има права и задължения. Например поставянето на срокове не зависи кой какво е написал в писмото, а правилата за работа на институциите."

Премиерът посочи още, че има информация за евакуацията на българите от Газа, но отказа да даде повече подробности.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА оцеля след късна драма срещу Етър и си тръгна с пълен комплект точки от Велико Търново
ЦСКА оцеля след късна драма срещу Етър и си тръгна с пълен комплект точки от Велико Търново
Без предупреждение: Проведоха тест на системата за ранно известяване BG-ALERT
Без предупреждение: Проведоха тест на системата за ранно известяване BG-ALERT