НОВИНИ

След разкритието на БНТ: Задържаха двама за манипулирания вот - ще касират ли изборите в Малорад?

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 01.11.2023
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

След разкритието на нашия екип за фалшифициран вот в село Малорад двама от членовете на секционната комисия са с обвинения в ареста. Председателката, която видяхме да поправя бюлетини и мъжът, който даваше инструкции са задържани за 72 часа. Изглежда обаче това не е изолиран случай. След като приключи изборния ден, зад вратите на секционни комисии настъпва своеобразен консенсус да се разпределят преференции и да се фалшифицират резултати.

Още снощи полицията арестува Моника Йорданова и Цветослав Цветков, член на избирателната комисия в борованското село Малорад, заради скандалния запис от преброяването на бюлетините, в който дописват преференции за хора от общинските листи. Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми, а прокуратурата ще поиска постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Основанието: опасността двамата извършители да повлияят на останалите свидетели в разследването и още:

Емилиян Костов - зам.-районен прокурор на Враца: "Дръзко и грубо погазване на изборното законодателство, нарушаване на правото на вот на гражданите."

Разпитани са свидетели, членовете на СИК, застъпниците, кандидатите за общински съветници и дори полицейските служители, които са охранявали района. От прокуратурата не поясниха дали в стаята на избирателната комисия е бил един от кандидатите за съветници, който стана известен като "бачи Цено". Самият той обяснява, че е бил там като общински съветник.

Цено Цоловски - бачи Цено, кандидат за общински съветник: "Пета секция съм я посещавал няколко пъти по време на отчитането на бюлетините, защото съм общински съветник и исках да разбера резултатите. Единият път когато влезнах председателката Моника ме попита: Бачи Цене “ти кой номер си” и аз ѝ отговорих 108 като стоях до стената. Нито съм видял какво са правили с бюлетините... Това е детска наивна грешка, няма място за подкуп, нито съм настоявал, нито съм искал."

Хората от селото обаче са на друго мнение:

Николинка Чадова - жител на с. Малорад: "Аз бях пред секцията тогава, отвън стоях, беше вътре в секцията и то се чува много добре гласът му."

Вторият замесен кандидат Мартин Долковски не пожела да застане пред камерата ни. А името на кандидатът за общински съветник Боби Бояновски се споменава само веднъж във видеото.

Боби Боянов - кандидат за общински съветник: "Аз бях от началото на преброяването за кмет на кметство и кмет на община. След това излязох и не знам какво се е случило. И се моля да има камери в самите коридори с точен час и да се установи това нещо да видят че аз не съм бил точно тогава."

Хората в селото настояват за наказание на всички замесени в манипулирането на местния вот.

Иво Иванов - кмет на с. Малорад: "Трябва да бъдат затворени 5 г., не от 1 г. до 5 г., а 5 години, 10 години да им дадат, за да се прекрати да престанат вече по този начин да мачкат тези отрудени хорица."

Николинка Чадова - жител на с. Малорад: "Хората няма как да излязат да гласуват вече. Мен ме срещат хора от селото и ми казват, "ние защо мамо да ходим да гласуваме, след като вътре е важно кой брои и какво се прави в секциите."

Предстои прокуратурата да прецени до каква степен са взели участие в престъплението и останалите членове на секционната избирателна комисия. На този етап не е ясно дали ще има касиране на изборите.

Вижте повече в прякото включване на Мирослава Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските национали по минифутбол сразиха Англия и са на четвъртфинал на световното първенство
Българските национали по минифутбол сразиха Англия и са на четвъртфинал на световното първенство
Бойко Борисов за Ваня Григорова: Човек не може да се пошегува
Бойко Борисов за Ваня Григорова: Човек не може да се пошегува