НОВИНИ

Какво се промени за Финландия след членството в НАТО - говори посланикът ни в Хелзинки Нина Симова

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:17, 02.11.2023
Чете се за: 11:37 мин.
По света
Слушай новината

След присъединяването към НАТО във Финландия има опити за дезинформация, главно от страна на Русия. Но подкрепата за членството в Алианса остава изключително високо, а финландското общество показва устойчивост към фалшивите новини и хибридните заплахи.

Какво се промени за страната след историческото решение - вижте интервюто на Ива Стойкова и оператора Станислав Златев с българския посланик в Хелзинки Нина Симова.

- Какво се промени за Финландия членството в НАТО?

- Процесът на присъединяване към Алианса за Финландия е най-важното външнополитическо решение след присъединяването ѝ към ЕС през 1995 г. До започване на процеса за присъединяване към НАТО политиката за сигурност на Финландия бе предимно национално ориентирана. След присъединяването към НАТО Финландия логично става член на колективната отбрана в рамките на Алианса и вече полага своите цели и задачи в рамките на колективната сигурност и отбрана. Това налага и някои изменения и промени в мисленето, във водената политика, в обществената перцепция за членството на Финландия в НАТО.

На първо място бих искала да спомена факта, че като най-важен тласък за вземането на решение за присъединяване към НАТО за Финландия бе агресивната война в Украйна. Тази война в цялото общество във Финландия, в широките маси отново доведе усещането и перцепцията за вече нещо преживяно. Имам предвид водената Зимна война през 1939 г., когато въпреки своята малочисленост, финландската страна оказва решителна съпротива на съветската армия и успява да отстои своя неутралитет. Този неутралитет е поставен като условие за мир от страна на Съветския съюз и всъщност представлява една стъпка и взето решение от страна на Финландия с цел оцеляване. Това е може би една съществена разлика между Швеция и Финландия, тъй като по-скоро неутралитетът за Швеция сякаш винаги е бил повече въпрос на националност и идентичност, докато за Финландия е въпрос на оцеляване. По тази причина сякаш за едно денонощие, както беше отбелязано и в медиите, и в официалните изказвания на политическите кръгове във Финландия - за една нощ беше взето решение за коренна промяна в политиката на неутралитет на Финландия - присъединяването към НАТО.

Следва да отбележим, че Финландия е най-бързо присъединилата се държава към НАТО. Процесът протече изключително бързо и това се дължи на изключителната подготвеност на финландската армия, на отговарянето на всички условия за присъединяване към Алианса и това сякаш беше една очаквана и логична стъпка. Моите наблюдения са, че обществото приема с голямо разбиране и подкрепя членството на Финландия в НАТО - повече от 90%, дори 95% е подкрепата в широката общественост за членството на страната в НАТО. От друга страна, Финландия и преди членството си в НАТО, е била винаги надежден партньор на Алианса. Преди официалното си членство в Алианса Финландия има много задълбочено партньорство със своите съседи в Северна Европа, с Обединеното кралство и САЩ. Сега тези партньорства добиват още по-голямо значение в рамките на колективната сигурност.

От друга страна, за всички е ясно и предполагам, че вече и вие сте го усетили, че този процес към присъединяване към Алианса ще отнеме време. Но при всички случаи финландците са готови за това. Предполага се също така, че тези елементи от националната сигурност в рамките на военната политика на Финландия до момента, които не отговарят на международния фон, който е много динамичен, ще бъдат заменени с тези, които отговарят на изискванията в нашето съвремие в рамките на Алианса.

- Какво е влиянието на Русия - има ли прилики с България и какви са разликите?

- Финландия, както е известно, има 1340-километрова граница с Русия. Финландия има историческа обвързаност, историческа памет от контактите си със Съветския съюз и Русия. По време на Зимната война тя губи 10% от своите територии. Много родови връзки има между Русия и Финландия - това може би е и общото между нашите две страни. Но може би тези исторически нишки и това желание на Финландия да отстоява своята независимост, имайки спомена за това, че е била в рамките на Съветския съюз и сега държи много на своята независимост, сякаш тези връзки оказват и едно влияние в полза на откъсване от тази зависимост. Това се корени в спецификите на финландското общество и начина, по който финландците много концентрирано и с огромно желание държат да отстояват своята националност, държат много на своята култура, може би защото държавата е млада - на малко повече от 100 години. Държат на това да бъдат независими и да вземат самостоятелни решения, но едновременно с това да бъдат полезни в рамките на международната общност и на съюзите, които установяват със своите партньори.

- Наблюдава ли се засилване на дезинформацията, фалшивите новини и как реагира обществото?

- Има такива опити за дезинформация от страна на Русия, най-вече с оглед на настоящата обстановка. Но бих искала да подчертая, че като цяло финландското общество показва устойчивост спрямо дезинформацията и фалшивите новини. Това, по мои наблюдения, се дължи на изключително високото ниво на образователната система, на медийната грамотност на финландците. Те са много любопитни и традиционно проявяват огромен интерес към случващото се на политическата сцена, както в международен аспект, така и това, което се случва в страната.

Не на последно място - високото доверие в институциите, което те имат. Прилика с България бих искала да спомена това, че сякаш беше пропусната възможността да се представи една по-обща картина на дезинформацията - този процес е предимно онлайн, като вниманието, както в България, така и във Финландия беше насочено към отделни примери и актове на дезинформация, т.нар. руски тролове, например.

Финландия също така е изложена на хибридни заплахи, макар и не в такава голяма степен. Пример за хибридна заплаха бих посочила масираната атака върху всички сайтове в обществения живот във Финландия. Това се случи в рамките на посещението на президента Зеленски в парламента във Финландия и неговото обръщение. Да, действително, има такива актове на дезинформация - това са отделни алтернативни медии, както и играчи, които полагат всякакви усилия да влияят на общественото мнение. Но, отново повтарям, техните опити не са особено успешни и финландското общество показва стремеж към отпор на тези фалшиви новини и дезинформация.

Факт е, че продължава подкрепата за членството в НАТО, факт е, че продължава да се осъжда и в медийното пространство, и сред широката общественост агресивната война на Русия в Украйна. Това означава, че обществото не е податливо на тези фалшиви новини. По отношение на хибридните заплахи бих искала да спомена, че има един много интересен факт. Основното внимание е насочено към критичната инфраструктура, предупреждението от хибридни заплахи. Финландците са много добри в предотвратяването на хибридните заплахи и получаване на предварителна информация за възможността от такива хибридни заплахи. Във Финландия е разработена концепцията за т.нар. "72-часов пакет". Което означава, че се отправя апел към всяко семейство да се запаси с храна, медикаменти, батерии, всичко необходимо за получаване на новини - медиите са много важен фактор при всяко едно събитие, така че да могат семействата да издържат в рамките на 72 часа, каквото и да се случи. Това е много интересен феномен и бих казала, че почти всяко семейство следва указанията на съответните органи, които отправят тези препоръки.

- Разкажете ни за българската общност във Финландия, в частност Хелзинки. Колко души живея тук и какви са техните вълнения?

- Във Финландия, по статистически данни на финландската страна, живеят около три хиляди българи, като броят варира според сезона. Във Финландия има сезонни работници, които пристигат тук през лятото. Финландската общност, хората, които живеят тук, упражняват различни професии. С удоволствие мога да кажа, че има представители в IT сектора, в секторите на иновациите и технологиите, тъй като знаем, че Финландия е сред 10-те най-развити държави в технологично отношение, има много добри специалисти, които се ползват с изключително високо реноме. Бих искала да спомена и ролята на българското неделно училище, което има огромна заслуга за запазването на българския език и култура. Има клуб "АБВ", в който участват българи с различни свои изяви.

Не на последно място, финландско-българското дружество за приятелство, което има изключително голяма роля за нашите отношения, междуличностните контакти, за представянето на България в положителна светлина във Финландия. Ние сме в постоянна връзка с представителите на финландско-българското дружество, посолството имам предвид, при организиране на различни съвместни мероприятия и чествания.

Оператор: Станислав Златев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров продължи победната си серия в Кувейт
Пьотр Нестеров продължи победната си серия в Кувейт
Глоба от 3000 лева за обвинения за жестоко насилие над кучето Мечо
Глоба от 3000 лева за обвинения за жестоко насилие над кучето Мечо