НОВИНИ

Войната между Израел и Хамас и в дигиталното пространство

Клипове с насилие се появиха в детски видео игри

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:22, 02.11.2023
Чете се за: 05:17 мин.
Близък изток
Слушай новината

Войната между Израел и Хамас се води не само на терен, но и в дигиталното пространство. От началото на конфликта Хамас ударно разпространява видеа с насилие и смущаващо съдържание през социални мрежи с по-нисък контрол. Групировката отдавна разработва мощна система за пропаганда, за да печели глобална подкрепа за своите цели, се казва в анализ на американската фондация за защита на демокрацията.

В същото време кадри, в които има насилие, но в подкрепа на израелската кауза, се появяват вместо реклами в детски видео игри. Ройтерс цитира случаи в поне пет европейски държави. От началото на войната Израел е инвестирал над милион долара във видеосъдържание.

Дойде пребледнял и уплашен, разказва Мария-Хулия. Шестгодишният ѝ син реди пъзел на телефона си, когато играта е прекъсната от клип, на който се виждат бойци на "Хамас", ужасени израелски граждани, сцени на насилие, и се появява послание: Онези, които ни навредиха ще платят висока цена!

Мария-Хулия Касис: "Той знаеше, че това е нещо, което не бива да вижда на телефона си, защото ние контролираме до какво има достъп. Детето знае, че не трябва да вижда насилие или кръв. А първото, което се е появило е било окървавена раница. Той изтича при мен и ме попита - какво прави това нещо на телефона ми, аз нищо не съм натискал. Взех телефона и видях - имаше образи, някои скрити и послание - "Хамас" е Ислямска държава, казваше се, че те убиват и отвличат деца, следващото дете може да е вашето."

Не е ясно как клипът е попаднал във видеоиграта на момчето. Но това не е единичен случай, твърди Ройтерс. Подобни про-израелски клипове се появяват в различни приложения за игри и свободно време в пет европейски държави - Великобритания, Франция, Австрия, Германия и Нидерландия.

"Тези послания идват от правителството на Израел и това не е изненадващо, все пак те са една напредничава нация. Израел много активно използва дигиталната дипломация, за да ангажира обществото мнение с тази война. Балансът обаче много труден. В модерното изкуство на войната веднъж имаме истински кръвопролитията, и имаме и битката за оформяне на обществените нагласи", каза проф. Нанси Сноу, Калифорнийски университет.

Повече от 200 бебета, деца, възрастни невинни мъже и жени са отвлечени от терористите на "Хамас". "Хамас" отвлече нашите близки, утре може да са вашите. "Хамас" е Ислямска държава - още едно посланията в подкрепа на Израел, като преди това се появяват кадри с ракетни атаки, експлозии, маскирани мъже. Компанията-разпространител на играта, с която се е занимавало детето на Мария-Хулия, обясняв, че не знае какво това видео е попаднало на тяхната платформа.

От ръководството дигиталния отдел на израелското министерство на външните работи потвърдиха автентичността на кадрите и посланията, но също не се ангажираха да обяснят как те са попаднали в игра, която се игра от предимно от деца. От ведомството заявиха, че видеото е част от мащабна кампания, която цели да мобилизира подкрепа за Израел. От началото на военните действия - на 7 октомври до сега - за подобни видео-послания са похарчени милион и половина долара, допълниха от израелското външно министерство. И добавиха, че има специална инструкция съдържанието да не се предлага на лица под 18 години.

"Израел се изправя пред огромно предизвикателство с този послания... Според мен, трябва да се заложи на страданието на невинните и от двете страни. Защото, в крайна сметка, всички дишаме един и същи въздух, загубата боли еднакво", каза проф. Нанси Сноу, Калифорнийски университет.

Не е известно да има аналогични палестински послания, с изключение на няколко видеоклипа на арабски език, популяризирани от новинарска агенция, свързана с палестинската власт.

Мария-Хулия Касис: "Не разбирам защо да рекламират в игри. Дори те да са възрастни. Не е нормално това пространство да се използва за пропаганда, не мисля, че е подходящо."

Според експерти, с посланията на израелското правителство трябва да се внимава, и да не се допуска то da стига до потребители, които не са навършили 18 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Илиев откри обновена зала за тежка атлетика в НСА
Димитър Илиев откри обновена зала за тежка атлетика в НСА
Пьотр Нестеров продължи победната си серия в Кувейт
Пьотр Нестеров продължи победната си серия в Кувейт