НОВИНИ

Ще счупят ли сглобката АМ "Хемус" и местните избори ?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:38, 02.11.2023
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ГЕРБ ще проведе национален съвет след балотажа, за да реши дали да продължи да подкрепя правителството. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смята, че с действията си ПП-ДБ не са партньори във властта и партията му търпи само негативи от поведението им.

Борисов очаква преразглеждане на отношенията. От ПП-ДБ определиха твърденията като "шега", но не отрекоха, че има решения, които могат да разделят пътищата им. От ДПС заявиха ,че не трябва да има отстъпление от това България да има евроатлантическо правителство.

Лидерът на ГЕРБ ще обсъди с партията подкрепата си за кабинета като посочи за причина някои решения на кабинета от последните дни като отлагането на строежа на магистрала "Хемус" и решението за покупка на бойни машини без парламента. Повод е и неподкрепата по места между партньорите в управлението.

"И в сряда и нататък дълго и тягостно ще решаваме. Докато те с новите си авери, с които си правят кметове заедно решат важните за държавата въпроси, защото са решавачи на въпросите - те, еднолично, сами. Имат си нови приятели".

"Начинът, по който действаме в момента като сглобка, която според мен в последните 2 седмици тотално се счупи, спирането вчера на "Хемус", което е в основата в програмата на ГЕРБ, заедно със "Струма", заедно с Ботевград, Мездра, Монтана, Видин, Велико Търново... мисля, че няма как да бъде приет бюджет на държавата", коментира Борисов.

Според него парламентът може да спокойно и без подкрепата на ГЕРБ.

"Те си имат вече и БСП и "Възраждане", участват си навсякъде с тях в коалициите срещу нас и могат да си гласуват каквото си искат".

Борисов все пак поясни, че партньорството може да продължи, но не по сегашния начин, защото всеки трябва да може да поема ангажименти.

"И на мен не ми харесва тая сглобка и не ми харесва тая дума и тя не работи изобщо в момента. Тя повече не трябва да съществува в този ѝ вид. За да можем да направим нещо добро, трябва да има коалиция, в която преди да се вземат решенията, да се разпише ясно какво трябва да се прави, за да мога поетия от мен ангажимент да го направя".

Борисов каза още, че ПП-ДБ не са били ГЕРБ в нито един областен град на първия тур на местните избори.

"Ако паднем сега в неделя, това означава че са мърсували и са създали организация срещу нас. Тези от сглобката".

От ПП-ДБ определиха заявките на лидера на ГЕРБ като шега и предизборни страсти.

"Вие виждате, че г-н Борисов често се шегува и утре очакваме нова порция шеги. Вярвам, че това са предизборни страсти и в парламента след изборите нещата ще се уталожат", коментира Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

ПП-ДБ признават обаче, че има решения, които може да спънат общото управление на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Сериозните неща са, че ако не се направи реформа в службите, които с тяхното активно мероприятие успяха да откраднат вота на над 400 хиляди българи, наистина ще е трудно да се продължи напред", каза още Сабрутев.

На този фон от ДПС призоваха лидерите да спрат да си разменят обвинения и ултиматуми като въвличат и Движението в споровете си. Делян Пеевски им припомня, че силата на една политическа партия в намирането на диалог.

"Възраждане" също реагираха на изказването на Борисов от днес с думите ,че рано или късно всички започват да мислят като "Възраждане" и припомнят, че от първия ден на това управление са са казали , че то нежизнеспособно и вредно. А от регионалното министерство съобщиха, че предложенията им не касаят доизграждането на магистрала "Хемус" и определят като спекулации, че строежът се отлага за неопределено време.

Предложените от Министерството ва регионалното развитие и благоустройство промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) не касаят доизграждането на автомагистрала "Хемус". МРРБ внася уточнението заради тиражирани в медиите и социални мрежи неотговарящи на истината твърдения и спекулации, че АМ "Хемус" се отлага за неопределено време или за след 100 години.

Снимки: БГНЕС



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Цеков: Държавата и общините са възлагали редица строежи без строителни книжа
Андрей Цеков: Държавата и общините са възлагали редица строежи без строителни книжа
Министър Илиев награди медалисти от световни и европейски първенства
Министър Илиев награди медалисти от световни и европейски първенства