НОВИНИ

Тази вечер "В кадър": Лице в лице с руската опозиция в изгнание

На 3 ноември в 22.00 часа Теодора Гатева ни среща с някои от лицата на руската съпротива

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:00, 02.11.2023
Чете се за: 05:15 мин.
Русия
Слушай новината

Началото

Любовта ми към Русия датира отдавна. От 2-ри до 6-и клас включително съм учила в руско училище по ред причини и обстоятелства. В студентските ми години всички курсови работи, проекти, дипломната работа за степен "бакалавър", магистърската теза, както и недовършената ми докторантура са свързани с Русия. Работата ми като международен редактор ми даде възможност отблизо да следя какво се случва със страната.

Еволюция на възгледите

Отношението към Русия не се промени, с годините обаче се промени отношението към Владимир Путин и начина, по-който бавно, но системно и методично унищожи гласа на несъгласните. Съдбата им започна да ми става все по-интересна. Проследяването на битките на Алексей Навални, Иля Яшин, Елвира Вихарева, Андрей Пивоваров, Владимир Кара-Мурза с Кремъл и политиките му – се оказа предизвикателство и нещо, за което да искам да разкажа на повече хора.

Идеята

Опозиция в Русия има, и то много отдавна. Просто с началото на пълномащабната война се разкриха и мащабите на това колко смазана - буквално е тя. За да се окаже, че онези, които не одобряват властта днес, имат три варианта за действие – да замълчат, да си тръгнат, да лежат в затвора. Само до преди половин година, дoри от затвора, опозиционерите имаха право да се обръщат към съда (сега вече са ограничени и в това). И точно една от тези речи ме порази – буквално. Думите бяха на Иля Яшин. Осъден по най-новото руско законодателство на 8 и половина години затвор за разпространение на невярна информация за руската армия. Речта му ме впечатли – не само заради семплия и точен изказ, но и с вярата, с която беше изричана всяка дума. С една безкрайна убеденост в правотата си. Без патос, без излишни емоции. Просто сила и вяра - в Русия, но една друга - свободна и демократична Русия.

Интервюто

Прииска ми се да говоря с него. Знаех, че дава "интервюта" - кавичките са, защото не говорим за класическия вариант въпрос-отговор, а за епистоларна форма. Получава въпросите и им отговаря - писмено. Дори онлайн епистоларен формат – ако има такъв. Защото аз получих отговорите, писани от ръката му във вид на снимки. Руската федерална служба дава възможност да се пишат писма на затворници и аз се възползвах от това. Услугата е платена и това се оказа предизвикателство, защото Русия е изключена от световната SWIFT-система. Но въпреки това - успях. А отговорите получих от сътрудник на адвокат на Яшин – за да избегнем цензурата. От няколко месеца Федералната служба даде възможност интервюта със затворници да се заплащат не само от Русия, а и "отвън"...

Предложението

След "интервюто" дойде и предложението за "нещо" по-голямо – филм за рубриката "В кадър", посветен на руската опозиция. Контактувам – онлайн, с част от героите във филма от години, и по-конкретно от 2021 година насам.

Вилнюс

А през октомври 2023 получих възможност да ги срещна на живо и да говорим - за руската опозиция в изгнание, защо се е наложило да си тръгнат, защо са избрали литовската столица, за бъдещето на Русия...

Кулминацията

На 3 ноември 2023 г., в 22.00 часа, в рубриката "В кадър" можете да видите резултата от тези душевни беседи. И да разберете какво е да бъдеш държан под домашен арест, защото си участвал в разрешен от властта митинг, да претърсват дома ти, защото си видял как се правят избори, да правиш планове за живота и работата си - докато чакаш да те арестуват, и има ли наказание без престъпление в Русия?

Вижте гостуването на Теодора Гатева в студиото на "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удостовериха съответствието на машините за гласуване на вота в неделя
Удостовериха съответствието на машините за гласуване на вота в неделя
Етър привлече вратар, преминал през школата на Милан
Етър привлече вратар, преминал през школата на Милан