НОВИНИ

Андрей Цеков: Държавата и общините са възлагали редица строежи без строителни книжа

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 02.11.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

В последните години държавата и общините са възлагали редица строежи без строителни книжа. Тези строежи са изпълнявани под формата на текущи ремонти, а всъщност е правена реконструкция или рехабилитация, за която е нужно разрешение за строеж и одобрени инвестиционни проекти - това коментира в студиото на "Още от деня" Андрей Цеков - министър на регионалното развитие.

Според него, тези пътища и водопроводи съществуват и по тях карат и потребяват водата българските граждани.

"Ние ползваме тези обекти без да има строителни документи и без да сме уверени в това дали те отговарят на всички изисквания за строежите. Поради това е необходимо всички тези публични обекти да бъдат подложени на някакъв вид инспекция, така че да се даде възможност да бъдат редовно въведени в експлоатация, ако отговарят на всички нормативни изисквания. Това е смисъла на предложените промени", обясни регионалният министър.

По думите му там, където държавата, респективно общината, е допуснала изграждането на един такъв строеж пи той вече се ползва, да може да продължи да се ползва с цялата увереност, че отговаря на изискванията.

Цеков коментира още и изграждането на АМ "Хемус", където е било констатирано незаконно строителство само в участък 4 и то е премахнато. Измененията в Закона за устройство на територията по никакъв начин нямат отношение към строителството на магистралата.

Министърът беше категоричен, че строителството на големи инфраструктурни обекти не е спирано и даде конкретни примери:

"Магистралата между Видин и Ботевград се строи активно в участъка между Видин и Макреш. В участъка между Макреш и Бела строителството е пред завършване и в края на тази година ще бъде приет този участък. В участъка между Мездра и Ботевград също се строи интензивно и по договор той трябва да бъде завършен в края на 2024 г. Останалите участъци са със срок за завършване 2025 г. Пари в бюджета са предвидени за целия проект."

За магистралата между Русе и Велико Търново вече е изготвен технически проект - за един малък участък от около 8 км и ще бъде издадено разрешение за строеж през ноември. По отношение на АМ "Струма" процесът в момента е във фаза екологична процедура в МОСВ, допълни Андрей Цеков.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етър привлече вратар, преминал през школата на Милан
Етър привлече вратар, преминал през школата на Милан
Стефанос Циципас надви Зверев в Париж и си осигури място на Финалите на АТР
Стефанос Циципас надви Зверев в Париж и си осигури място на Финалите на АТР