НОВИНИ

Премиерът Сана Марин призна поражението си на парламентарния вот във Финландия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:28, 03.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Завой надясно във Финландия след парламентарните избори. Министър-председателят Сана Марин от управляващата Социалдемократическа партия призна поражението си. Партията остана на трета позиция с 43 места в 200-членния парламент. Най-много депутати ще има опозиционната Национална коалиционна партия - 48. Втора е крайнодясната партия "Финландците" с 46 мандата.

Победа за консерваторите след оспорваните парламентарни избори във Финландия, възход за крайната десница и поражение за Сана Марин - модерната млада финландка в политиката, която очарова и разделя.

Най-младият премиер в света, наричана "рок звезда", си спечели огромна популярност в чужбина, но в родината си получи не малко критики. В доминараната от икономиката кампания, тя беше атакувана заради управлението на публичните финанси и инфлацията. Сред успехите й са справянето с ковид кризата, приобщаването към НАТО и категоричната позиция на Финландия срещу руската инвазия в Украйна. Въпреки третото място, Сана Марин изтъкна, че партията й печели повече гласове и депутати в сравнение с предишните избори.

"Демокрацията проговори. Финландският народ даде своя глас и празникът на демокрацията винаги е нещо прекрасно. Имаме сериозни основания да се радваме на този резултат", заяви Сана Марин, министър-председател на Финландия и лидер на социалдемократите.

Големият победител - лидерът на дясната опозиция Петери Орпо обяви, че започва преговори за съставяне на правителство с всички партии. 53-годишният политик е депутат от 2007 г. и три пъти е бил министър.

"Ние сме ясна алтернатива на лявото управление. Хората се тревожат за икономиката на страната. Разполагаме с добра програма - как да засилим икономиката, какви реформи да направим. Посланието ни е - ще стабилизираме страната", заяви Петери Орпо, лидер на Национална коалиционна партия.

Крайната десница подобри собствения си рекорд, постигнат през 2011 г., когато Европа беше залята от популистка вълна. 45-годишната Рика Пура фокусира кампанията на евроскептичната си партия "Финландците" върху призиви срещу имиграцията.

"Скъпи обичани "Финландци", знаете ли какво направихме? Постигнахте най-добрия резултат за партията", заяви Рикка Пура, лидер на "Финландците".

Възможните сценарии за съставяне на кабинет са два - дясна коалиция между първия и втория или съвместно управление на победителите от Националната коалиционна партия и социалдемократите на Сана Марин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финландия официално става член на НАТО утре
Финландия официално става член на НАТО утре
ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в област Добрич
ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в област Добрич