НОВИНИ

Министър Демерджиев: Изборният процес приключи без сериозни инциденти

bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 03.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Изборният процес приключи без сериозни инциденти. Посочихме няколко потенциални проблема и притесненията ни се реализираха", заяви на брифинг министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му е станало ясно, че с връщането на хартиената бюлетина се увеличават опитите да се манипулира вотът.

Вижте още в репортажа на Иво Никодимов

"Станахме свидетели на това и противодействахме успешно на тези практики. Досъдебните производства при тези избори са два пъти повече спрямо предходните. Тези практики обаче не повлияха съществено на резултатите от изборите", допълни Иван Демерджиев.

Вътрешният министър добави, че често в избираемите списъци се включват лица познати на полицията, които се занимават с практики по купуването на гласове.

"И на тези избори имаше такава тенденция. Апелирам политическите партии да проверяват прецизно хората, които включват в списъците, защото в противен случай остава впечатлението, че се включват хора, за да получат имунитет и да извършват тази дейност безпроблемно", подчерта Демерджиев.

Главният секретар на МВР заяви, че са образувани 143 досъдебни производства, което е почти 90 процента повече от предходните избори.

"Над 800 явни сигнала отработиха органите на МВР и около 500 оперативни. Всеки един сигнал е проверен", отбеляза Петър Тодоров и добави, че са издадени 2100 предупредителни протокола.

Петър Тодоров поясни, че от тези 143 досъдебни производства около 30 са бързи производства, задържаните лица са 126.

"Не беше допуснато масово купуване на гласове, а напротив има снижаване", заяви главният секретар на МВР.

"Не позволихме хибридните атаки, които се развиха в началото на миналата седмица от действия на непълнолетни лица предимно на наша територия, да повлияят на спокойното протичане на изборния процес. Избирателната активност е малко по-висока в сравнение с предходните избори. Вследствие на новия протокол, който се прие, дори да има бомбени заплахи в началото на следващата седмица, няма да се стига до затваряне на училища или други обществени сгради. Вярвам, че този проблем остана в миналото", подчерта вътрешният министър Иван Демерджиев.

По думите му при корпоративния вот много по-трудно се доказва наличието на престъпление. "Имаме производства и проверки. Основните сигнали по линия на корпоративния вот касаят политическа партия ГЕРБ, каза още Демерджиев.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 11 часа продължи приемането на изборните книжа в София
До 11 часа продължи приемането на изборните книжа в София
16-годишната Ива Иванова загуби мача за титлата на турнир от категория J300 в Хърватия
16-годишната Ива Иванова загуби мача за титлата на турнир от категория J300 в Хърватия