НОВИНИ

"В кадър": Как се броят гласовете?

bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 07.04.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Политика
Слушай новината

Как се броят гласовете? За грешките в изборните книжа и работата на секционните избирателни комисии отвътре - единствено по БНТ. Гледайте в петък в 22.00 часа филма "Броенето" в рубриката "В кадър" по БНТ1.

Журналистите от БНТ Надя Томова и Надя Обретенова тръгнаха по следите на това броене.

"Видяхме как протича един изборен ден в две секционни избирателни комисии - от 6.30 сутринта на 2 април, докато предадат изборите протоколи към 6.30 сутринта на 3 април. Проследихме целия процес, за да видим отблизо къде членовете на СИК имат затруднения, къде се правят грешките и от кого се правят. Кое мотивира героите на филма - две студентки да влязат в СИК, през какво обучение минават, какви хора ходят на обучението", обясни Надя Томова в ефира на "Денят започва".

"Нашият експеримент трябваше да установи следното - как се подготвят членовете на СИК и как работят. Насочихме се към по-голяма извадка студенти - 7, с амбицията да станат членове на СИК от различни политически партии. Оказа се, че партиите нямат интерес към високо образовани и добре подготвени студенти, хора които познават политическия процес, защото те учат това и се подготвят доста отдавна за това. Направили са и един много сериозен проучвателен труд. Техният преподавател Ваня Нушева е поставила задача да изследват протоколите от преди година от извънредните парламентарни избори, когато имаше смесено гласуване. Студентите са изследвали всеки един протокол, качен на страницата на ЦИК и са направили анализ на грешките в протоколите, и са много добре подготвени да влязат в изборния процес, за да отстранят тези грешки, но се оказа, че от 7 студенти само 2-ма бяха припознати от политическите партии да станат членове на комисии. Големият въпрос тук е трябва ли да се въведе образователен ценз за членовете на СИК", каза Надя Обретенова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Образувано е производство за ОПГ за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители
Образувано е производство за ОПГ за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители
Александър Везенков бе най-резултатен при загуба на Олимпиакос в Белград
Александър Везенков бе най-резултатен при загуба на Олимпиакос в Белград