НОВИНИ

При 93% обработени протоколи: ДПС печели вота в Турция

Александър Марков
от Александър Марков
11:16, 03.04.2023
Чете се за: 06:10 мин.
Балкани
Слушай новината

ДПС печели изборите в Турция с 60 237 гласа при 93% обработени протоколи, сочат данните на ЦИК. Това са 92% от всички гласове в страната, където гласуваха 69 778 души. От тях - 19 991 в Истанбул и 21 723 в Бурса.

След ДПС са ПП/ДБ - 1406 гласа, или 2,16%, ГЕРБ - 1296 гласа, или 1,99%, Български възход - 557 гласа, или 0,86%.

В две секции в Бурса няма нито един глас за ДПС

В две секции в Бурса не са подадени нито един глас за ДПС, но всички са за ПП/ДБ и Български възход.

Има и доста невалидни бюлетини, на които избиратели са се подписвали, вместо да сложат знак Х или V.

Подробности вижте във включването на Александър Марков.

Избирателната активност е средно висока - с 12 000 гласа повече в сравнение с 2022 г. и с 18 000 по-малко от 2021 г. Според хората, наблюдаващи и следящи живота на нашата общност тук, има няколко фактора и причини за това. Един от тях е фактът, че на 14 май ще се проведат президентски и парламентарни избори, които са от голямо значение за страната и в които активно е намесена и нашата общност.

"Всъщност хората мисля, че вече не са развълнувани тъй както преди. Тези, които всяка година, всеки път гласуват, пак гласуват, обаче пак повтарям, че младежите са много малко. Малко гласуват и също така им омръзна, според мен, от избори. Искат да се установи вече това правителство. Защото ДПС народът, който гласува, двойните граждани, се доверяват на ДПС. Всъщност тя е единствената партия, която винаги идва, интересува се с нашите въпроси, с въпросите и проблемите на гражданите. На 14 май предстоят избори за президент и парламент в Турция. На какво се надяват хората тук в Авджълар, и изобщо нашата общност, да се случи? Нашата общност и народът в Авджълар, които са повече изселници от България и Гърция, доста много изселници живеят, надяваме се, че ще стане голяма промяна", казва Хюлия Алтън, кв. "Авджълар", Истанбул.

"При предишни избори, определено в тази секция сме имали много повече гласоподаватели - двойно, та дори и тройно наведнъж. Промените относно това, че има избор на гласуване - дали да е с бюлетина, или с машина, създаде времеви проблем, тоест - може да се гласува по един - влиза, гласува, чакат по един, машината стои празна, хората стоят и чакат. Получи се напрежение поради този факт и много невалидни бюлетини от гласувалите с бюлетина. При машината няма такъв случай. Турската общност си държи на това - да се гласува на партия, тяхната, тази, която те си знаят от демокрацията насам, от 90-та година насам. Просто това е. Не е много, но има гласове и за други партии. Изненадващо, може би, за някои хора, но гласуват. Наистина всеки очаква нещо, но никой всъщност не знае какво да очаква на 15-ти май. Ще бъдат едни много важни избори, много важен ден. Никой не знае, никой не може да си помисли какво може да се случи", смята Сузана от кв. "Авджълар", Истанбул

"Миналата година пет избора с президентските - шест избора изкарахме. На хората им омръзна. Това е първата причина. И вече две години нямаме правителство. Цяла година вече почти нямаме правителство в страната. На хората им омръзна, първото което е, и другото - голяма инфлация има тук и то предполагам, че и в България има, защото пътуваме от време на време. Но хората не ги вълнува вече, не ги вълнува изборите вече. Защото едно и също става. Сега аз се готвя след два месеца - пак ще сме в избори.

- На 14 май какво очаквате да се случи тук на изборите за президент и парламент?

- Много хубави работи очакваме. Омръзна ни вече. От инфлацията, от едни и същи лица, от един и същи човек ни омръзна, затова предполагам този път на 15 май ние ще се събудим много щастливи, ще се промени правителството", казва Наджие Топал, кв. "Авджълар", Истанбул.

Нарушенията, на които екипът на БНТ стана свидетел в изборния ден, са типичните, които сме свикнали да наблюдаваме, но бяха инцидентни - говореше се на майчин език в изборните помещения в моментите, в които някои от гласоподавателите изпитваха затруднения да гласуват с машината, към края на изборния ден имаше паралелно, двойно гласуване. Гласуваше се едновременно с машина и с бюлетина.

Активността е една от средните. По-големият брой секции в Турция - 162 на фона на ограниченията от 25 секции отпреди няколко години, направи, така че просто по-големият брой хора да бъде по-добре разпределен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раева: Всичко това ще бъде стимул за още повече работа в залата
Раева: Всичко това ще бъде стимул за още повече работа в залата
София и Прага разширяват обмена на студенти
София и Прага разширяват обмена на студенти