Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Полша обяви помощ в размер на 2 ,4 млрд. долара за фермерите

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:15, 22.04.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Полското правителство обяви помощ в размер на 10 милиарда злоти, което се равнява на 2 милиарда и 400 милиона долара за фермерите, засегнати от пренасищането на пазара с украински внос на храни. Премиерът Матеуш Моравецки разкритикува мерките на Европейския съюз като твърде малки и закъснели.

Варшава одобри финансова помощ за полското земеделие, в момент когато страните от Централна Европа се опитват да постигнат споразумение с Брюксел за подпомагане на селското стопанство, след като някои от тях едностранно въведоха забрани за внос на украински хранителни продукти.

Полша ще увеличи държавната помощ за земеделските производители, включително възстановяването на вече платения акциз върху дизеловото гориво и субсидиите за торове и зърно. Помощта ще бъде финансирана от държавния бюджет.

"Това, което ЕС ни предлага е със закъснение и твърде малко, капка в морето на фона на нуждите. Като член на Евросъюза трябва да искаме разрешение за определени процедури. В някои случаи това отнема прекалено много време. Затова призоваваме Европейската комисия да разреши възможно най-скоро да се предоставят субсидии за фермерите от нашия бюджет", заяви Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша.

Няколко централноевропейски държави се превърнаха в транзитни маршрути за украинско зърно, вследствие на което милиони тонове зърно останаха в страни, граничещи с Украйна, принуждавайки местните фермери да се конкурират с потока от евтин украински внос.

Европейската комисия предложи 100 милиона евро помощ за централноевропейските фермери в допълнение към предишния пакет от 56 милиона евро.

Брюксел обеща да предприеме спешни "превантивни мерки" за пшеницата, царевицата, слънчогледовото семе и семето от рапица, но централноевропейските държави искат този списък да бъде разширен, за да включва продукти, включително мед и някои меса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложение за училищно образование и извънкласни дейности стартира в София
Изложение за училищно образование и извънкласни дейности стартира в София
Ига Швьонтек и Арина Сабаленка са полуфиналистки в Щутгарт
Ига Швьонтек и Арина Сабаленка са полуфиналистки в Щутгарт