НОВИНИ

Отличиха новите "Достойни българи"

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:51, 21.04.2023
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Новите 34 достойни българи бяха отличени днес. За две десетилетия вестник "24 часа" удостои с титлата "достойни" близо 800 души, които са спасявали човешки животи, борили са се за справедливост, дарявали са безкористно.

Някои познавате, за други тепърва ще чувате. Защото имат какво да ни кажат и на какво да ни научат. Като урока по смелост и надежда, който ни дадоха доброволците и спасителите на Сашко от Перник.

Веселин Георгиев, спасител на Сашко от Перник: "Нещото, което няма да забравя, е погледа му, когато го намерихме. По погледа му разбрах, че знае, че сме там да му помогнем".

Милко Михалков, спасител на Сашко от Перник: "Истинският българин никога не се отказва и никога не се предава, а Сашко не се предаде, той издържа и спечели една голяма битка на живот и смърт".

Достойната постъпка на Владимир, който връща на пенсионери загубени на паркинг 140 000 лева, ни връща вярата в доброто.

Владимир Симеонов: "Човек не се ражда добър или зъл. Той сам избира какъв да бъде и може би, когато вътре в теб надделеят възпитанието, моралът и достойнството, тогава се получава добър човек".

А добрият човек се възпитава още от малко дете - с идеята си "Жълт автобус" ученици от град Суворово помагат на възрастни хора, като им мерят кръвното и ги свързват виртуално с личния им лекар.

Теодор, ученик в ПГСС "Св. Георги Победоносец", гр. Суворово: "В училище постоянно ни учат да помагаме на хората и да решаваме социални проблеми"

Даниел, ученик в ПГСС "Св. Георги Победоносец", гр. Суворово: "Можем да помогнем на хора, които се нуждаят именно от тази помощ, особено, които са от малките населени места".

Сред достойните българи е и директорът на телевизионния ни център в Русе Калчо Петков за работата му с българската общност в Румъния и Молдова.

Калчо Петков, ръководител на РТВЦ - Русе: "Всички ние работим за тази кауза, а именно обществената телевизия да бъде част от живота на тези хора, които са зад граница. Те да знаят, че не са забравени".

Венелина Гочева, издател на вестник "24 часа": "Това, което прави ценно "Достойните българи", е, че много малко хора обръщат внимание на доброто, а това, което мен много ме радва, е, че ставаме заразителни за тези 20 години.

И създават най-ценния си архив - този с историите и лицата на достойните българи - обикновените хора, които правят необикновени неща.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец оглави Първа лига след късен гол срещу десетима от Локомотив София
Лудогорец оглави Първа лига след късен гол срещу десетима от Локомотив София
Серафим Бързаков пред БНТ: Взехме все пак медал с много труд и пот
Серафим Бързаков пред БНТ: Взехме все пак медал с много труд и пот