НОВИНИ

Властите в Русия предлагат 2280 евро месечно на всеки желаещ да стане войник

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:30, 21.04.2023
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

2280 евро на месец предлага руското военно министерство на всеки желаещ да стане професионален войник. Това става ясно от нов рекламен клип, който се разпространява в местните социални мрежи.

През последните месеци Москва търси различни варианти за набиране на военни - наемници и наборници, които да се сражават на украинския фронт. Официално Русия отрича да планира втора вълна на мобилизация, но промени сериозно закона за наборната служба.

45 секунди и три сюжета внушават на руските мъже, че мястото им не е у дома, а на фронта. Посланието е, че вместо да са охрана в супермаркет, фитнес инструктор или таксиметров шофьор, те могат да бъдат на фронта и да защитават родината си.

"Ти нали си мъж - бъди такъв", се изписва непосредствено преди да се уточни заплатата на професионалните военни и да се посочат телефон и сайт за повече информация. По данни на британското разузнаване, целта на Москва е да набере около 400 000 професионални военни - по възможност - доброволно.

Причина за интензивната кампания са загубите на фронта. Колко точно са те не е ясно, но според секретните документи, изтегли от американските разузнавателни служби, от началото на конфликта са загинали най-малко 43 000 военнослужещи. От украинска страна загубите се изчисляват на поне 17500.

В края на март руският президент Владимир Путин издаде указ за набиране на 147 000 души на възраст между 18 и 27 години за задължителна военна служба. В документа беше посочено, че това е "рутинна пролетна наборна кампания". А преди 10 дни беше приет закон, който въведе цифровизация на военния отчет и нови правила при връчването на призовки. Ако 20 дни след получаването на повиквателна - хартиена или електронна, не се явят по служба - без да има уважителна причина, могат да бъдат лишени от правото да напускат страната, да карат кола, да се регистрират като еднолични търговци, да получават кредити. Според Кремъл става дума за вкарване на ред и модернизиране на системата за военната отчетност.

"Всеки мъж трябва да отдаде дължимото на родината. И ако за това трябва да се вземат някакви мерки - това е правилно", казва Елена от Москва.

"Цифровизацията е нещо много добро. Но тъжното е, че това е знак за следваща мобилизация", смята Андрей от Москва.

За да улеснят работата си, властите използват огромната система от камери за видеонаблюдение с лицево разпознаване в руската столица, за да издирват млади мъже, които са способни да служат в армията, съобщава Ройтерс. И напомня, че преди шест години повече от 3000 камери в града са били свързани със система за лицево разпознаване.

След обявената през септември 2022 г. частична мобилизация, според различни източници, от Русия са избягали между 600 000 и 700 000 руснаци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иманяри разбиха храм в берковско село
Иманяри разбиха храм в берковско село
Биляна Дудова се окичи с бронзов медал от европейското по борба в Загреб
Биляна Дудова се окичи с бронзов медал от европейското по борба в Загреб