НОВИНИ

Мащабно учение проведе многонационалната бойна група на НАТО у нас

Александър Марков
от Александър Марков
20:26, 21.04.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Многонационалната бойна група на НАТО в България проведе мащабно учение на полигона "Ново село". Групата беше създадена по инициатива на България миналата година с цел укрепване на Източния фланг на Алианса след руската инвазия в Украйна.

Отблъскване на вражеска атака - това тренират 500 войници със 100 единици бойна техника от многонационалната бойна група на НАТО на полигона Ново село.

Мобилна отбранителна операция. Това в момента зад нас отработват военните съединения от България, Италия, САЩ, Черна гора, Северна Македония и Гърция. Италия е рамкова държава на бойната група и участва с най-новите бронирани и противотанкови машини "Фречия".

"Тази група е напълно способен инструмент, който показва готовността на НАТО да остане тук и да е готов за реакция в случай на нужда", полк. Андреа Фратичели, командир на Многонационалната бойна група на НАТО в България.

155-милиметрови гаубици "Панцерхаус", 122-мм българска артилерия, гръцки М-109, италиански бойни машини "Фреча", противотанкови "Спайк" и 122-мм минохвъргачки. Всичко това ръководи и български офицер. Учението е в рамките натовското Дифендър Юръп.

"Срещу многонационалната бойна група настъпва механизирана бригада на противника. Всички действия бяха на отбранителна тематика, така че да спрем това настъпление и да контраатакуваме", заяви подп. Велин Кехайов, зам.-командир на Многонационалната бойна група на НАТО в България.

"Учението е върхът в подготовката на този етап на втората ротация на италианската бойна група", каза ген.-майор Валери Цолов, командир на Съвместното командване на силите.

Ефрейтор Димитър Динев, който е мерач на картечница, участва в бойната група на НАТО у нас от самото й създаване.

"Полагаме абсолютно всички усилия, които имаме. По никакъв начин като личен състав ние не отстъпваме на другите наши съюзници. Ние сме готови по всякакъв начин да защитим нашата родина", каза ефрейтор Димитър Динев, 42-ри механизиран батальон.

Многонационалната бойна група на НАТО - една от осемте по източния фланг - трябва да прерасне в бригада.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биляна Дудова се окичи с бронзов медал от европейското по борба в Загреб
Биляна Дудова се окичи с бронзов медал от европейското по борба в Загреб
Рилски спортист победи Монтана 2003 и изравни полуфиналната серия в женското баскетболно първенство
Рилски спортист победи Монтана 2003 и изравни полуфиналната серия в женското баскетболно първенство