НОВИНИ

Авторът на "Да пробудиш драконче": Не е детска книга и бях изненадан, че ще се представя пред петокласници

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:46, 21.04.2023
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Заплахи за саморазправа и обиди към автора на книгата "Да пробудиш драконче" Николай Теллалов. Това разказа писателят пред "По света и у нас".

Около фентъзи романа се разрази скандал, след като той беше представен пред петокласници в хасковско училище, а родители откриха в него нецензурни изрази. Според автора на книгата, тя никога не е била писана като детска, той не е детски писател и се изненадал, че е представена пред толкова малки ученици.

История за змейовете, живели на земята сред хората, разказва романът "Да пробудиш драконче", който предизвика възмущение сред родители. Книгата е издадена през 1998 година. Авторът си спомня, че тогава цели семейства са я купували лично от него, продавал я на сергия на Орлов мост. Затова се изненадва от реакциите днес.

"Не съм я писал като детска, но после се оказа, че децата поне от онова време можеха да я разберат. Сегашните деца не могат да я разберат, защото става дума за младостта на дядовците и бабите им. Понеже в договора с издателя имаше такова мое задължение да участвам във всичките срещи с читатели, които организира той и на първата такава среща аз много се изненадах, че ще говоря пред петокласници, а не пред минимум осмокласници. Въпреки това се оказа, че и децата в пети клас могат да задават много смислени въпроси, много живи, но пак ми останаха тези съмнения доколко изобщо е уместно цялото това нещо", коментира Теллалов.

Последвали още две срещи с деца, след които през декември миналата година авторът на книгата предложил на издателя си да прекратят договора си, но към момента това не се е случило.

"От ноември месец миналата година, не съм участвал в представянето на книгата. Какво е казвано от мое име за нея, пред кого, нямам никаква представа".

Николай Теллалов определя реакциите срещу книгата като странни.

"Обявените за нецензурни моменти в книгата всъщност не са нецензурни. Това са думи, които описват един, да го кажем, семеен скандал с по-силни изрази, но тези изрази не са нецензурни. Виждам ги в дублираните филми", казва авторът.

Книгата вече е изтеглена от програмата на инициативата, насърчаваща четенето сред децата. Но след скандала авторът получава заплахи и обиди.

"Обявен съм за педофил, извратеняк и т.н. Аз ще питам тези родители чели ли са книжката. Защото от коментарите им личи, от коментарите и от заканите - примерно да ми счупят ръцете, да ме изгорят на клада в тези мръсни книжки, те чели ли са я? Ами не са".

Николай Теллалов не иска да отговаря на хората, които не са чели книгата, но я критикуват. Смята, че няма да го разберат. Мисли обаче да включи заканите срещу него в следващи книги, тъй като ги намира за добър писателски материал.

"Който настъпва дракона по опашката, рискува", коментира Теллалов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серафим Бързаков пред БНТ: Взехме все пак медал с много труд и пот
Серафим Бързаков пред БНТ: Взехме все пак медал с много труд и пот
Биляна Дудова пред БНТ: Не можах да покажа най-доброто от себе си, мога много повече
Биляна Дудова пред БНТ: Не можах да покажа най-доброто от себе си, мога много повече