НОВИНИ

Разбиха нелегална фабрика за производство на цигари в Севлиево

bnt avatar logo
от БНТ
21:43, 21.04.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

При съвместна акция на ДАНС и Агенция "Митници" в региона на Севлиево е разбита нелегална фабрика за производство на цигари.

В един от цеховете на предприятието спецполицаите са открили около 4 милиона къса цигари и огромно количество нарязан тютюн. Щетата от бюджета от неплатен акциз възлиза на 1,5 милиона лева. По случая има и задържани.

Екипите на Агенция "Митници" и ДАНС влезли в складово помещение в местността "Шербана" край Севлиево и установили, че то е напълно оборудвано за нелегално производство на цигари. В него има машини за рязане и сушене на тютюн, поточна линия за пакетиране и опаковане на цигарите.

"Установени са около 4 милиона къса цигари, около 3500 килограма нарязан тютюн, готов за влагане в тютюнево изделие и около 35 палета с тютюнев шкарт - това са бракувани цигари в хода на производството. Това, което мога да добавя е, че по наша преценка се предполага, че фабриката работи от скоро. Това се потвърждава и от наличието на голямо количество бракувани тютюневи изделия", каза Пламен Павлов, зам.-директор на Агенция "Митници".

Откритите цигари са от марка, която не се продава у нас, но е популярна в Западна Европа. Разследващите са спрели нелегалния производствен процес.

"Машините са работили, като на място са установени седем чужди граждани - трима граждани на Молдова, трима граждани на Украйна и един с двойно гражданство, които са разпитани своевременно пред съдия, в качеството им на свидетели, като работата с тях продължава", обясни Маруся Димитрова, наблюдаващ прокурор.

Задържани са двама души, които са собственици на склада. Повдигнати обвинения все още няма.

Репортер: Луиза Транчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мими Христова пред БНТ: Много се гордея, че успях да стана за втори път европейска шампионка
Мими Христова пред БНТ: Много се гордея, че успях да стана за втори път европейска шампионка
Мими Христова стъпи за втори път на европейския връх в борбата
Мими Христова стъпи за втори път на европейския връх в борбата