НОВИНИ

Явор Гечев: Няма условия за поскъпване на хляба и слънчогледа заради спирането на вноса от Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
21:19, 21.04.2023 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Няма условия за поскъпване на хляба, нито на маслодайния слънчоглед и пшеницата след забраната за внос на суровини от Украйна. Това заяви в "Панорама" земеделският министър Явор Гечев.

"Има достатъчно количества в България, такива, че трудно могат дори да се реализират. Аз ще съм първият, който ще поиска обратно връщане на режимите, ако цените започнат да поскъпват масово", заяви той.

Утре Явор Гечев ще се срещне с най-големите производители на слънчоглед у нас, като земеделското министерство е готово да посредничи и при търговията. Министърът заяви, че ако има спекула, ще си позволи и да обявява цени и пред медиите.

Очаква се Европейската комисия да предложи 4 основни култури - царевица, пшеница, слънчоглед и соя, да бъдат забранени за внос от Украйна към най-засегнатите страни от ЕС. Мярката трябва да продължи до 5 юни.

България ще настоява да бъдат включени и други продукти от Украйна, които се внасят прекомерно у нас - сухо мляко, слънчогледово олио и мед, посочи още Явор Гечев.

Условието на ЕК е при приемане на този пакет, засегнатите страни - България, Румъния, Полша, Словакия и Унгария, да свалят своите едностранни забрани. Ако ЕК приеме мерките във вторник, още в сряда Министерският съвет ще започне да ги прилага, увери Гечев.

Докато мерките са в сила, петте държави ще имат право сами да вдигнат забраните, ако има отпушване на техните пазари.

България и Украйна ще търсят общо решение за украинския внос на селскостопанска продукция

Гечев каза още, че е провел добър разговор с украинския министър на земеделието днес и подчерта, че Украйна не иска да пречи на българските производители.

"Казахме си, че наводняването на пазара в черноморския регион сваля и техните, и нашите цени, вместо заедно да се опитваме да търсим други варианти, коридори извън Черно море и на трети държави, включително такива, които в момента са заети от руска пшеница. Да не забравяме, че най-големият производител всъщност е Русия".

По повод недоволството на производителите на слънчоглед, министърът обясни, че запасите на маслобойните у нас стигат за около 40 дни и понастоящем България разполага с 1 300 000 тона маслодаен слънчоглед.

Преработвателите на слънчоглед у нас са против забраната за внос от Украйна

"Проблемът със слънчогледа е, че той не може да се съхранява много време, тъй като се разваля. Ние имаме продукция за няколко милиарда продукция, която трябва да се реализира преди жътва".

На въпрос има ли пестициди в украинското зърно, Гечев отговори, че от взетите досега проби, в някои партиди са засечени т.нар. складови вредители.

"В случая става дума за ливадна пеперуда - има масово намножаване в три области на България. Експертите казват, че огромното намножаване се дължи включително на такъв тип вредители от зърното, което влиза".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мими Христова стъпи за втори път на европейския връх в борбата
Мими Христова стъпи за втори път на европейския връх в борбата
Мощен старт за България на европейските квалификации по волейбол за жени под 17 години
Мощен старт за България на европейските квалификации по волейбол за жени под 17 години