НОВИНИ

ЕК с условие към България и другите държави, забранили вноса на украинско зърно

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:01, 20.04.2023 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
Бизнес
Слушай новината

Европейската комисия обвързва европейската помощ за земеделските производители у нас и в още четири държави с вдигането на забраната за внос от Украйна. Това стана ясно от изявлението на зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровсис след срещата снощи със земеделските министри от България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия.

Какво количество украинско зърно има в България и къде е то?

Европейската комисия настоява, че едноличните мерки за забрана на внос от Украйна, въведени от България и останалите три държави, са незаконни и трябва да бъдат премахнати. В изявление сред срещата със земеделските министри от петте държави Валдис Домбровсис заяви, че предложеният от Комисията пакет зависи от премахването на тези мерки.

Предложението на Брюксел включва втори транш финансова помощ за засегнатите земеделски производители от 100 милиона евро и мерки за улесняване на транзита им през коридорите на солидарност.

"Предложеният от Комисията пакет включва втори транш финансова помощ за засегнатите земеделски производители, както и извънредни защитни мерки за ключови продукти и мерки за улесняване на транзита на износа на украинско зърно през коридорите на солидарност. Пакетът е обвързан с премахването на едностранните мерки, въведени от държавите членки. Подчертахме значението на бързото преминаване към общ подход на ниво ЕС, а не на едностранни решения, които излагат на риск вътрешния пазар", заяви Валдис Домбровскис, зам.-председател на ЕК.

"Ако внимателно сте прочели изявлението на изпълнителния зам.-председател на ЕК Валдис Домбровскис ще видите в него, че мерките, които ЕК предлага сега зависят от тези държави, които са въвели еднолични ограничения. Това, което искаме е европеизиране на проблема. Нашето предложение е: или отивате на съд, или имаме общоевропейско решение?", каза Ерик Мамер - говорител на Европейската комисия.

България е четвъртата страна от ЕС, която налага забрана за внос на украински стоки

От Брюксел коментираха, че при проблем с неспазването на европейското законодателство, ЕК се се се обръща веднага към съда, а се опитва да преговаря с държавите. Сега България и останалите държави трябва да решат дали приемат предложението на Брюксел.

"Нека намерим онези решения, от които фермерите не са засегнати и че можем да подкрепим Украйна, която все повече се нуждае от помощ. Въз основа на тези дискусии и отговора, формулиран в писмото от г-жа Урсула фор дер Лайен бяха обявени извънредни защитни мерки за 4 селскостопански продукта, а също така бяха обявени мерки, които могат да бъдат предприети на ниво ЕК", каза Николае Чука, премиер на Румъния.

"Заместник-председателят Домровскис беше категоричен, че едностранно предприетите мерки от четирите държави-членки - България, Унгария, Полша и Словакия, са незаконни и противоречат на Договорите за присъединяване и Споразумението за асоцииране сключено между ЕС и Украйна. Четирите държави са призовани да се откажат от наложените мерки, в противен случай предложената от Комисията финансова подкрепа няма да бъде отпусната", коментира Петре Дая, министър на земеделието на Румъния.

От Европейската комисия коментираха, че Русия стои в основата на проблемите с украинското зърно, защото е блокирала Черно море и Украйна не може да изнася продукцията си.

Вижте повече във включването на кореспондента ни от Брюксел Десислава Апостолова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томас Тухел: Бяхме равностойни на най-добрия отбор в Европа
Томас Тухел: Бяхме равностойни на най-добрия отбор в Европа
Едва 30 минути продължи днешното пленарно заседание
Едва 30 минути продължи днешното пленарно заседание