НОВИНИ

Генералният секретар на НАТО е в Киев

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:21, 20.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна на изненадващо посещение в Украйна - първото му, откакто започна руската агресия и ясен знак на солидарност преди подготовката на украинска контраофанзива.

Столтенберг почете паметта на загиналите украински войници и направи преглед на унищожено руско въоръжение в центъра на Киев.

Междувременно украинската противовъздушна отбрана е отблъснала над 20 руски атаки с дронове камикадзе за изминалото денонощие. От генералния щаб на Киев съобщават, че атаките са били насочени главно срещу източната Донецка област, където продължават сраженията за Бахмут.

На този фон - поредна пратка от американските ПВО-системи "Пейтриът" беше доставена на Украйна. Вашингтон обяви и нов голям пакет военна помощ за Киев.

"От днес красивото небе над Украйна ще бъде по-безопасно", написа в Туитър украинският военен министър Олексий Резников.

Киев е получил обещаните от Германия системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът". От Берлин са организирали и ускорена програма за обучение на украински войници за използване на системите. Мобилните батареи американско производство "Пейтриът" са едни от най-модерните противовъздушни системи в света. Могат да бъдат използвани срещу бойни самолети, балистични и крилати ракети, но за управлението им са необходими до 90 души.

Преди това, по данни на Киев, системи "Пейтриът" са предоставени и от Съединените щати, а Нидерландия е изпратила компоненти за тях. Междувременно от Пентагона съобщиха, че Вашингтон ще изпрати на Украйна допълнителна военна помощ в размер на 325 млн. долара, включваща голямо количество боеприпаси и артилерийски снаряди.

"Благодаря на Съединените щати за поредния пакет военна помощ, която ни изпращат. Бих искал да подчертая и усилията на защитниците на нашето небе - военновъздушните сили. Правим всичко по силите си, за да се защитаваме от руски удари. ПВО-системите и другите оръжия, с които браним въздушното си пространство, вече са в Украйна и са много мощни. Но те трябва да бъдат и съм сигурен, че ще стават още повече", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Снимка: БТА

Не закъсня и реакцията на Москва - говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че всякакви оръжейни доставки за Украйна, независимо откъде идват, се разглеждат като открит враждебен антируски акт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха организирана престъпна група за разпространение на наркотици в София
Разбиха организирана престъпна група за разпространение на наркотици в София
Отличен ЛеБрон Джеймс не стигна на Ел Ей Лейкърс да спре Мемфис
Отличен ЛеБрон Джеймс не стигна на Ел Ей Лейкърс да спре Мемфис