НОВИНИ

България е четвъртата страна от ЕС, която налага забрана за внос на украински стоки (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
17:00, 19.04.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

България забранява вноса на над 20 хранителни стоки с произход от Украйна. Така България става четвъртата страна в ЕС, която налага подобна мярка. Забраната влиза в сила на 24 април и ще важи до 30 юни, съобщи земеделският министър Явор Гечев. България остава солидарна с украинската държава и народ, но фалитът на български земеделски и селскостопански производители не помага на украинската кауза, заяви премиерът Гълъб Донев.

Забраната на стоки от Украйна е върху вноса на пшеница, мед, млечни и месни продукти, алкохол и още няколко основни хранителни продукта. Целта е да бъдат подкрепени земеделските ни производители, обясни ресорният служебен министър Явор Гечев.

"Нашият пазар е наистина достатъчно пренаситен от култури, имаме продукция за няколко милиарда, която считаме, че ако не вземем допълнителни мерки, трудно ще реализираме на пазара и ще търпим много сериозни загуби. Третият ни аргумент е, че така или иначе вече спрените коридори към редица други европейски държави ще бъдат отново пренасочени към коридора, който е през Румъния и съответно след това през България", заяви Гечев.

Забраната няма да важи за транзита на хранителни стоки с произход Украйна през територията на България, за да останат активни коридорите на солидарността.

Забраната върху украинския внос е крайна, но необходима мярка, обясни служебният икономически министър Никола Стоянов. Заради едностранните действия на Полша, Унгария и Словакия.

"Земеделието представлява огромна, много сериозна част от българската икономика, близо 16% от заетите, над 7 млрд. продукция. Огромна част от нея е ориентирана към износ. И ние не можем да позволим българските производители да бъдат засегнати по този начин", заяви Никола Стоянов, служебен министър на икономиката.

Решението на проблема обаче може да бъде само общоевропейско, посочиха от кабинета, откъдето остават в диалог с ЕК.

Кои стоки от Украйна няма да бъдат допускани за 2 месеца у нас?

"Нека не забравяме, че принципът на солидарност е еднакво приложим към всяка държава, която страда или търпи някакъв вид загуби. България остава солидарна с Украйна, но фалитите на българските селскостопански производители с нищо няма да допринесат за нейната кауза", заяви премиерът Гълъб Донев.

Правителството се надява също така забраната да не доведе до санкции срещу България от страна на ЕК.

"Не става въпрос за наказание или за дърпането на уши. Ние сме пълноправен член на ЕС и мисля, че България в момента се държи като такъв. И когато има проблеми, те са общоевропейски", заяви Явор Гечев.

Гечев допълни, че България е пред жътва, времето изтича и кабинетът не е имал много варианти за реакция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд опроверга информациите, че Антон Зингаревич ще продава клуба
Ботев Пд опроверга информациите, че Антон Зингаревич ще продава клуба
Берое разби Шампион 2006 в първи мач от полуфиналната серия на баскетболното първенство за жени
Берое разби Шампион 2006 в първи мач от полуфиналната серия на баскетболното първенство за жени