НОВИНИ

Осъдиха тримата сирийци, причинили катастрофата в Бургас, при която загинаха полицаи

bnt avatar logo
от БНТ
15:36, 19.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Районният съд в Бургас призна за виновни тримата сирийци, подсъдими за катастрофата с автобус с мигранти, при която загинаха двама полицаи. Инцидентът е от края на август миналата година. Тримата получиха ефективни присъди по обвиненията за каналджийство. Делото за убийството на Йордан Илиев и Атанас Градев предстои. Сирийците получиха редуцирани присъди, тъй като делото се гледа по съкратената процедура.

Съдът в Бургас гледа делото срещу сирийците, причинили смъртта на двама полицаи след гонка

В трагичния ден на 25 август е можело да пострада и друг полицай, който пръв е опитал да спре автобуса с мигрантите, стана ясно по време на заседанието.

„Виждайки КПП-то, подсъдимият Аднан се обръща към присъстващите в автобуса и им казва: „Дръжте се" със сравнително спокоен тон. След като наближават самото КПП, попитал подсъдимия Муфит какво да прави, той му казва: „Минавай през блокадата", заяви Христо Христов, наблюдаващ прокурор.

Шофьорът Омар е имал едва няколко часа уроци зад волана преди да подкара автобуса и да се вреже в полицейския автомобил.

В съдебната зала шофьорът на автобуса Омар Аднан отново заяви, че е непълнолетен. Разследващите обаче имат безспорни доказателства, че той вече е навършил 18 г. и все пак подсъдимият се съгласи с тях. Предлага се, че самият той не знае кога е роден.

„12 години водят война там. Никой не знае, всички избират дата на раждане на 01.01 и избират някаква година. Там няма вече организация, която може да показва точно този човек коя година е роден", обясни Махер Алиан, преводач от арабски.

Защитата на подсъдимите поиска споразумение с прокуратурата, но държавното обвинение не се съгласи.

„Никак не искам да коментирам съдебни процеси, които са ви много добре известни, срещу известни личности, където за доста по-тежки деяния, се налагат условни наказания. Защо тук се иска максимумът?", коментира адв. Камен Кънев, служебен защитник на Омар Аднан.

„Всеки един от тях е извършил няколко състава на престъпления, а не основни, както се твърди от защитата за трафика на мигранти. Сочи една по-висока степен на обществената опасност на извършителите. Една обиграна схема, може би, извършвана и преди това".

По делото за каналджийство организаторът на схемата Абдулах получи наказание от 4 г. и 4 месеца лишаване от свобода. Непълнолетният Ахмад, който е настанявал мигрантите в автобуса, влиза в затвора за година и 10 месеца, а шофьорът Омар за 4 г. и 10 месеца, поне засега, тъй като той предстои да бъде съден и за убийството на двамата полицаи.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс де Минор ще бъде следващият съперник на Григор Димитров в Барселона
Алекс де Минор ще бъде следващият съперник на Григор Димитров в Барселона
Кои стоки от Украйна няма да бъдат допускани за 2 месеца у нас?
Кои стоки от Украйна няма да бъдат допускани за 2 месеца у нас?