НОВИНИ

Съдът в Бургас гледа делото срещу сирийците, причинили смъртта на двама полицаи след гонка

bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 19.04.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

В Бургас започна делото за каналджийство срещу тримата сирийци, причинили тежката катастрофа в края на август миналата година. При сблъсъка на автобус с 47 нелегални мигранти с патрулен автомобил загинаха двама полицаи.

Срещу тримата обвиняеми - Омар Аднан, Ахмад Муфид и Адлуллах Абдул Мехмед, се водят две дела - за убийството на двамата полицаи и за трафик на мигранти.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ: КАТАСТРОФА В БУРГАС СЪС ЗАГИНАЛИ ПОЛИЦАИ

Шофьорът на автобуса, прегазил двамата полицаи - Омар Аднан, и днес твърдеше пред съда, че е непълнолетен и е роден през 2007 г. Според прокуратурата той е пълнолетен и е роден през 2004 г.

Защитата на обвиняемите поиска споразумение с прокуратурата, но държавното обвинение отхвърли това и настоява за най-тежките наказания, предвидени по закон.

По това дело тримата са обвинени в подпомагане на нелегални мигранти, рисково шофиране, неподчинение на полицейски сигнал и шофиране на превозно средство с фалшиви регистрационни номера.

"Законодателят е предвидил от 1 до 6 години за основното деяние, за което е образувано делото. А именно за подпомагане на чужди граждани за преминаване през територията на страната. Прокуратурата ще иска максимални наказания, дано съдът уважи исканията ни предвид нашите аргументи - начина на извършване на престъплението, арогантността, поведението, броя на трафикираните, както и фаталния резултат", каза Мария Маркова - ръководител на Районна прокуратура - Бургас и наблюдаващ прокурор.

"Най-общото, което може да се каже, е, че се очаква справедлива присъда - това, което се налага като наказание в страната за подобно престъпление. Друго какво на този етап - признава вината си", заяви адвокат Камен Кънев - служебен защитник на Омар Аднан.

Подробности вижте във включването на Давид Сукнаров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три кръга преди края на редовния сезон в НБЛ – кой за какво се бори
Три кръга преди края на редовния сезон в НБЛ – кой за какво се бори
Министър Весела Лечева поздрави медалистите от европейското първенство по борба
Министър Весела Лечева поздрави медалистите от европейското първенство по борба